piątek, 10 sierpnia 2012

Boczniaki na dwa sposoby

Na dwa sposoby - ach zgubna ma zachłanność ;) Kupiłam boczniaki po raz pierwszy i nie mogłam się zdecydować, jak je przyrządzić. Wypróbowałam więc dwa proste przepisy. i zostałam fanką boczniaków! Bardzo odpowiada mi ich smak, i mają fajna konsystencję, nie są gumowate, ale też się nie rozpadają. I są tańsze niż pieczarki! A do tego jak twierdzą producenci i wikipedia, to chyba najzdrowsze z grzybów, gdyż:  "Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność substancji działającej przeciwnowotworowo i obniżającej poziom cholesterolu we krwi." Także spodziewajcie się kolejnych przepisów na boczniaki, bo mam zamiar się nimi zajadać ;) Jedna uwaga - bardzo duże kapelusze są stare, i mogą być łykowate.

Boczniaki w sosie śmietanowo-ziołowym

Składniki:
  • boczniaki
  • dwie łyżki śmietany
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek i tymianek
  • sól i pieprz

Używamy samych kapeluszy. Kroimy je w niezbyt cienkie paski i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem. Smażymy co chwile mieszając i dodajemy posiekane świeże zioła oraz czosnek. Po 4 minutach solimy i pieprzymy oraz dodajemy śmietanę  Nadal mieszając zostawiamy  na ogniu na 3 - 5 minut. Można jeść z chlebem, podać jako sos do makaronu lub placków ziemniaczanych.







 Boczniaki w panierce

Składniki:
  • boczniaki
  • bułka tarta
  • mąka kukurydziana
  • sól i pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia

Przepis jeszcze prostszy. Solimy i pieprzymy blaszkowatą stronę kapeluszy i odkładamy grzyby na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy boczniaki w jajku a następie w mące wymieszanej z bułką tartą w stosunku 1:1 (można użyć mąki pszennej). Tak przygotowane grzyby smażymy na mocno rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu aż staną się brązowozłote. Świetnie smakują z lekkim sosem czosnkowym.






13 komentarzy:

  1. Boczniaki nie są tańsze od pieczarek. Pieczarki są teraz po około 6zł za kg a za boczniaka za małą tackę pół kg od 7 do 10zł czyli wychodzi od 14 do 20zł za kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem gdzie robisz zakupy...Ja kupiłam dziś boczniaki za 6zł za kg. Pieczarki w tym samym miejscu kosztowały 6,40zł za kg. :)

      Usuń
    2. boczniaki kosztują ok. 15-20 zł także nie wciskaj komuś złych informacji a twoje przepisy są niezbyt wyszukane także następnym razem pisz o czymś bardziej wyszukanym

      Usuń
    3. Jeśli przepisy są dla Ciebie zbyt proste, nie musisz z nich korzystać. A jeśli podasz mi swój e-mail chętnie podam Ci adres sklepu, gdzie kupuje boczniaki właśnie za 6zł za kilogram :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Nie słyszał Pan, że w prostocie piękno panie Anonimowy : )?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszał Pan, że w prostocie piękno Panie Anonimowy ? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to to, jak coś ma delikatny smak - jak boczniaki, łatwo jest go zabić "wyszukanymi" dodatkami ;)

      Usuń
  4. Dziś pierwszy raz postanowiłam zmierzyć się z boczniakami i twoje przepisy pomogły mi w tej próbie, pyszniutkie wyszły.

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Boczniaki są przepyszne!! I potwierdzam, wcale nie są drogie. Tanio można je kupić w sklepie na B. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety u mnie (Krk) też boczniaki nie należą do najtańszych a już na pewno nie od pieczarek za tackę 300g zapłaciłam 4,50.. ale skuszę się na ten pierwszy przepis i chętnie wypróbuję ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. kupowałam w Avicie ...

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja zaszalałem i kupiłem dwa słomiane ,,baloty,, za 25 zł sztuka ,postawiłem w piwnicy i zbieram za darmo co kilka dni całe miski boczniaków,szukam jakiegoś przepisu na zalewę octową bo mimo że takie świeże są pyszne to nikt nie da rady takiej ilości zjeść :)

    OdpowiedzUsuń