piątek, 3 sierpnia 2012

Okoń z pieca w wytrawnej marynacie

Miał być klasyczny pstrąg z czosnkiem i koperkiem na zamówienie siostry. Ale siostra zdezerterowała, a pstrąga  nie było ;) Jest więc okoń z pieca w marynacie bardzo eksperymentalnej, czyli co było pod ręką. Ryba wyszła przepyszna, delikatna i soczysta, z wytrawną winno - szafranową nutą. No i jak to ryby maja w zwyczaju -jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 okonie morskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 4 duże pieczarki
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • kilkanaście nitek szafranu
  • czubata łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • masło

Ryby myjemy i osuszamy, nacieramy je sola i pieprzem, oraz skrapiamy sokiem z cytryny - po połówce na okonia. Do środka wkładamy po jednym posiekanym ząbku czosnku. Tak przygotowane ryby układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Folii zostawiamy więcej, tak by połowa znalazła się pod rybami, a jej drugą częścią można było je przykryć. Na rybach układamy kawałeczki masła a między nimi pokrojone w duże kawałki pieczarki. Wino wlewamy do rondelka, dodajemy brązowy cukier i szafran, i całość gotujemy na małym ogniu, aż płyn się zredukuje. Powstanie lekko zagęszczony winny sos, którym po ostudzeniu polewamy ryby.
Zakrywamy okonie pozostałą folią aluminiową, i tak przygotowane odstawiamy do lodówki  na godzinę. Po tym czasie pieczemy je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową rybę obficie polewamy sosem z pieczenia - coś niesamowitego! :)








2 komentarze:

  1. wyobrażam sobie jak bosko musi smakować, ahh!
    pozdrawiam cieplutko,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Okonia jeszcze nie próbowałam, ale wygląda niesamowicie smacznie. i bardzo mnie ciekawi ten dodatek szafranu. szczerze powiedziawszy jeszcze nie próbowałam niczego z szafranem i chyba się jutro w niego zaopatrzę :)

    OdpowiedzUsuń