Piękny złoty kolor panierki, cudowny kontrast z zielenią pistacji, delikatne białe wnętrze i bajeczny smak...No po prostu sola w pistacjowej panierce! Zwariowałam na punkcie tego dania, i teraz będę nim nękała wszystkich znajomych, bo KAŻDY musi go spróbować! A przepis zgłaszam do następnego zadania w konkursie na Kulinarny Blog Roku - głosujemy TUTAJ!!!
Składniki:
- 6 filetów z soli
- 2 szklanki mleka
- 200 g pistacji
- łyżka masła lekko solonego Lurpak
- oliwa z oliwek
- szklanka mąki kukurydzianej
- sól i biały pieprz
Przygotowanie jest bajecznie proste. Filety z soli zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie przygotowujemy panierkę -150g pistacji obieramy, baaardzo drobno siekamy, lub blendujemy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Sole wyjmujemy z mleka, osuszamy i delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy filety w panierce i smażymy na złocisty kolor z obu stron na oliwie i masełku. Dosłownie 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone filety posypujemy pozostałymi pistacjami.
intrygujące połączenie, bardzo ciekawe
OdpowiedzUsuń