czwartek, 5 lipca 2012

Sola w pistacjach

Piękny złoty kolor panierki, cudowny kontrast z zielenią pistacji, delikatne białe wnętrze i bajeczny smak...No po prostu sola w pistacjowej panierce! Zwariowałam na punkcie tego dania, i teraz będę nim nękała wszystkich znajomych, bo KAŻDY musi go spróbować! A przepis zgłaszam do następnego zadania w konkursie na Kulinarny Blog Roku - głosujemy TUTAJ!!!

Składniki:

  • 6 filetów z soli
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g pistacji
  • łyżka masła lekko solonego Lurpak
  • oliwa z oliwek
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • sól i biały pieprz


Przygotowanie jest bajecznie proste. Filety z soli zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie przygotowujemy panierkę -150g pistacji obieramy, baaardzo drobno siekamy, lub blendujemy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Sole wyjmujemy z mleka, osuszamy i delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy filety w panierce i smażymy na złocisty kolor z obu stron na oliwie i masełku. Dosłownie 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone filety posypujemy pozostałymi pistacjami. 









1 komentarz: