Poszukując inspiracji do ewentualnego, kolejnego etapu castingów do programu Masterchef zaczęłam gorączkowo przeglądać kucharskie księgi i inne zbiory przepisów. I znalazłam tyle fajnych dań (może nie do końca na casting), że chyba mi życia nie starczy, żeby się nimi z Wami podzielić. Ale próbować trzeba, więc próbuję. Dziś schab w sosie z mascarpone i musztardy. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie tak zaskakująco smaczny. Musztardowy, ale nie do końca, delikatnie cytrynowy. Za to smaczny - w 100 procentach!
Składniki:
- 3-8 kotlety ze schabu wieprzowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 3 łyżki musztardy Dijon (ostrej)
- 250g mascarpone
- skórka z jednej cytryny i sok z 1/2
- sól i pieprz
- odrobina mąki
Kotleciki delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym maśle na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień i dodajemy serek mascarpone oraz musztardy. Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy też sok i skórkę z cytryny i dusimy jeszcze 10 minut. Sos ma naprawdę zachwycający smak, a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Świetnie pasuje do młodych ziemniaczków i fasolki szparagowej - taki prosty, pyszny obiadek ;)
takiego sosu jeszcze nie robiłam, musi być pyszny, bardzo lubię mascarpone:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie musztardowe, kremowe sosy! Chciałbym spróbować tego połączenia ... z łososiem może .... :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pzdr!
Smak robisz Kochana aż ślinka leci a ja na diecie;(
OdpowiedzUsuńNie martw się, ja też ;)
UsuńYin i yang w miseczce wyglada bosko! A sos musi oblednie smakowac.
OdpowiedzUsuńPyszny zestaw obiadowy, muszę zrobić taki sos na bazie mascarpone!
OdpowiedzUsuńuwielbiam musztardę z mięsem :))
OdpowiedzUsuńfajne jest to, że ten przepis jest taki fajny prosty, obiadowy :) lubię proste wersje w ładnym wykonaniu :)
taki lekki i apetyczny obiad ;]
OdpowiedzUsuńsmakowałby mi.
Właśnie skończyłam obiadek wedle Twojego przepisu i było pyyysznie. Sam sos musztardowy dobry, ale w połączeniu z cytryna wysyła język w inny wymiar (smaku oczywiście ;)). Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ciesze się, że smakowało :)
Usuń