wtorek, 26 czerwca 2012

Kotleciki wieprzowe w sosie z mascarpone i musztardy

Poszukując inspiracji do ewentualnego, kolejnego etapu castingów do programu Masterchef zaczęłam gorączkowo przeglądać kucharskie księgi i inne zbiory przepisów. I znalazłam tyle fajnych dań (może nie do końca na casting), że chyba mi życia nie starczy, żeby się nimi z Wami podzielić. Ale próbować trzeba, więc próbuję. Dziś schab w sosie z mascarpone i musztardy. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie tak zaskakująco smaczny. Musztardowy, ale nie do końca, delikatnie cytrynowy. Za to smaczny - w 100 procentach!

Składniki:

  • 3-8 kotlety ze schabu wieprzowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 3 łyżki musztardy Dijon (ostrej)
  • 250g mascarpone
  • skórka z jednej cytryny i sok z 1/2
  • sól i pieprz
  • odrobina mąki





Kotleciki delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym maśle na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień i dodajemy serek mascarpone oraz musztardy. Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy też sok i skórkę z cytryny i dusimy jeszcze 10 minut. Sos ma naprawdę zachwycający smak, a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Świetnie pasuje do młodych ziemniaczków i fasolki szparagowej - taki prosty, pyszny obiadek ;)











10 komentarzy:

  1. takiego sosu jeszcze nie robiłam, musi być pyszny, bardzo lubię mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie musztardowe, kremowe sosy! Chciałbym spróbować tego połączenia ... z łososiem może .... :)

    Super! Pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak robisz Kochana aż ślinka leci a ja na diecie;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Yin i yang w miseczce wyglada bosko! A sos musi oblednie smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny zestaw obiadowy, muszę zrobić taki sos na bazie mascarpone!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam musztardę z mięsem :))

    fajne jest to, że ten przepis jest taki fajny prosty, obiadowy :) lubię proste wersje w ładnym wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki lekki i apetyczny obiad ;]
    smakowałby mi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie skończyłam obiadek wedle Twojego przepisu i było pyyysznie. Sam sos musztardowy dobry, ale w połączeniu z cytryna wysyła język w inny wymiar (smaku oczywiście ;)). Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń