piątek, 29 czerwca 2012

Drobiowe kieszonki z białym serem

Kolejna perełka wyłowiona w czasie poszukiwań przepisu idealnego. I kolejny prosty, ciekawy pomysł na obiadek. Piersi kurczaka faszerowane białym serem z dodatkami. Dzięki temu nadzieniu kurczak zyskuje niesamowity smak, a mięso jest delikatne i soczyste. Na pewno powtórzę to już niedługo!

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 100 g białego sera tłustego
  • jedna "kiełbaska" topionego serka śmietankowego
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia i tymianek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz




Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny oraz skrapiamy połową wyciśniętego z niej soku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Podsmażamy boczek, po chwili dorzucamy też posiekany czosnek i zioła, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ostudzeniu podsmażone składniki mieszamy z białym serem i serkiem topionym. W każdej piersi robimy nacięcie, zaczynając od najgrubszego miejsca, tak by powstała spora kieszonka. Trzeba uważać, aby nie zrobić dziury na wylot, ale jeśli się nie uda, też się nic nie stanie ;)
Do kieszonki wpychamy sporą ilość farszu a wejście "zamykamy" wykałaczką. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i pozostałym sokiem z cytryny i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.




4 komentarze:

  1. Zrobimy z Magdą :) Kolejny przepis, z którego skorzystamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. qrde, fajne danie... hmmm... gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń