Znalazłam śliczne malutkie cukinie i po prostu musiałam je kupić. Skończyły więc w moim piekarniku jako mały eksperyment kulinarny. Eksperyment bardzo udany. Tak bardzo, że zrezygnowałam z dzielenia się cukiniami z kimkolwiek ;) Danie szybkie, proste i tanie. I przepyszne!
Składniki:
- 3 małe cukinie
- około 15 suszonych pomidorów
- 250g serka ricotta
- świeża bazylia
- czerwona papryka
- ostra papryka - płatki lub mielona
- sól i pieprz czarny
- odrobina masła
Cukinie dokładnie myjemy, przekrajamy wzdłuż i delikatnie, łyżeczką wyskrobujemy środek z nasionkami. Farsz jest bardzo prosty: serek ricotta mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i małą papryką i posiekanymi kilkoma gałązkami bazylii. Doprawiamy do smaku, solą i pieprzem oraz ostra papryka w płatkach. Dodajemy też łyżkę oliwy, w której zanurzone były suszone pomidory.
Wszystko dokładnie mieszamy, i tak przygotowany farsz nakładamy na cukinie. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Jeśli ktoś ma ochotę, takie cukinie można podać z sosem czosnkowym, ale moim zdaniem same w sobie są przepyszne, i nie potrzebują żadnych dodatków ;)
Wszystko dokładnie mieszamy, i tak przygotowany farsz nakładamy na cukinie. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Jeśli ktoś ma ochotę, takie cukinie można podać z sosem czosnkowym, ale moim zdaniem same w sobie są przepyszne, i nie potrzebują żadnych dodatków ;)
Zupelnie sie nie dziwie, ze nie moglas sie im oprzec!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane warzywa, cukinię chyba najbardziej
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na cukinie, mniam!
OdpowiedzUsuń