piątek, 18 maja 2012

Faszerowane cukinie z serkiem ricotta

Znalazłam śliczne malutkie cukinie i po prostu musiałam je kupić. Skończyły więc w moim piekarniku jako mały eksperyment kulinarny. Eksperyment bardzo udany. Tak bardzo, że zrezygnowałam z dzielenia się cukiniami z kimkolwiek ;) Danie szybkie, proste i tanie. I przepyszne!

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • około 15 suszonych pomidorów
  • 250g serka ricotta
  • świeża bazylia
  • czerwona papryka
  • ostra papryka - płatki lub mielona
  • sól i pieprz czarny
  • odrobina masła





Cukinie dokładnie myjemy, przekrajamy wzdłuż i delikatnie, łyżeczką wyskrobujemy środek z nasionkami.  Farsz jest bardzo prosty: serek ricotta mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i małą papryką i posiekanymi kilkoma gałązkami bazylii. Doprawiamy do smaku, solą i pieprzem oraz ostra papryka w płatkach. Dodajemy też łyżkę oliwy, w której zanurzone były suszone pomidory.
Wszystko dokładnie mieszamy, i tak przygotowany farsz nakładamy na cukinie. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Jeśli ktoś ma ochotę, takie cukinie można podać z sosem czosnkowym, ale moim zdaniem same w sobie są przepyszne, i nie potrzebują żadnych dodatków ;)











3 komentarze:

  1. Zupelnie sie nie dziwie, ze nie moglas sie im oprzec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane warzywa, cukinię chyba najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na cukinie, mniam!

    OdpowiedzUsuń