poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ratatouille, lub po prostu ratatuj

Ratatuj - pozwolę sobie na spolszczoną nazwę - to przepyszne, wegetariańskie danie rodem z Prowansji. O pochodzenie można się spierać, bo podobne dania  serwują nad Morzem Śródziemnym Grecy i Włosi, ale jestem pewna, że wszyscy zgodzą się co do jednego - jest niesamowicie smaczne! W wersji oryginalnej to danie na kształt gulaszu warzywnego - wszystkie składniki kroimy w kostkę i obsmażamy, a później dusimy w jednym garnku. Ja jednak wolę ratatuj z piekarnika.

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka
  • pomidor
  • cebula
  • pietruszka, bazylia
  • sól, pieprz,
  • czosnek
  • oliwa
  • przecier pomidorowy

Bakłażana, cukinie, paprykę kroimy na cienkie plastry. Bakłażana trzeba przygotować wcześniej - plastry solimy i odstawiamy na około 20 minut, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem - dzięki temu stracą gorycz. Kiedy warzywa są pokrojone, szykujemy sos pomidorowy. Pokrojonego dużego pomidora bez gniazd nasiennych mieszamy z przecierem pomidorowym. Latem najlepiej zrezygnować z przecieru, za to dodać więcej pachnących, soczystych pomidorów. Wczesną wiosną niestety pomidory nie mają smaku, więc tym razem użyłam nowego wynalazku - pomidory w kostkach z bazylią sprzedawane w kartoniku. Sprawdziły się świetnie, bo są znacznie gęstsze niż przecier.
Dodajemy kilka posiekanych gałązek bazylii i pietruszki, dwa ząbki czosnku i jedną średnią cebulkę. Sos przelewamy do formy żaroodpornej i na nim układamy pokrojone warzywa. Ja użyłam tylko cukinie i bakłażana, ale powinno się je przełożyć także papryką. Oliwę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzem, posiekanymi dwoma ząbkami czosnku oraz kilkoma gałązkami pietruszki i skrapiamy nią warzywa. Całość pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ratatuj jest świetnym dodatkiem do mięs, ale też jako przystawka. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz