wtorek, 3 kwietnia 2012

Kurczak w cieście - dla małych niejadków i dużych łasuchów

Taka mała szybka przekąska. Kurczak w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na kurczaka "inaczej". Zadowoli każdego łasucha, a przy okazji jest sposobem na "przemycenie" mięsa do jadłospisu niejadka. W cieście naleśnikowym można też przygotować cukinię, bakłażana lub paprykę - palce lizać.  

Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • oliwa




Kurczaka kroimy w dość cienkie paski i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy standardowe ciasto naleśnikowe - mąkę miksujemy z mlekiem, wodą, jajkami i szczyptą soli. Do ciasta można dodać spora ilość ziaren sezamu. Możemy też mleko zastąpić mleczkiem kokosowym. Ciasto zyska oryginalny, egzotyczny posmak. W tym przypadku trzeba sprawdzić konsystencje ciasta - jeśli będzie zbyt gęste dodajemy więcej wody. Paski kurczaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż z obu stron staną się złotobrązowe. Jako dodatek polecam sałatkę z papryki i avocado z cytrynowym vinaigrettem. Fajnym dodatkiem jest też dip czosnkowy - do jogurtu naturalnego dodajemy odrobinę majonezu, dwa lub trzy ząbki czosnku, sól, pieprz i posiekany koperek.








1 komentarz:

  1. wygląda fajnie, spróbuję, juz wybróbowałam szarlotke z kaszy manny wyszła super :)

    OdpowiedzUsuń