Miał być Quiche lorraine (lub placek lotaryński po prostu). W wersji podstawowej z boczkiem i cebulką. Jenak pewna Alutka boczku nie lubi, więc będzie quiche inaczej. Bo to danie, tak jak pizze i makarony, można przyrządzić z dowolnych składników. Jeśli oczywiście uważasz, że będą do siebie pasowały.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 15 dkg startego żółtego sera
- 3 łyżki wody
- suszona bazylia
- dwie łyżki parmezanu
- 300 ml płynnej śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 jajka
- cukinia
- cebula
- szynka
- oliwki zielone i czarne
- ser pleśniowy blue cheese
- sól i pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
Na zrumienione ciasto wykładamy podsmażone składniki, zalewamy je przygotowaną masa jajeczną a na wierzchu układamy kawałeczki sera pleśniowego. Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Palce lizać! Jeśli nie dodasz sera pleśniowego, do masy jajecznej należy dodać szczyptę soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz