poniedziałek, 12 marca 2012

Quiche domowy

Miał być Quiche lorraine (lub placek lotaryński po prostu). W wersji podstawowej z boczkiem i cebulką. Jenak pewna Alutka boczku nie lubi, więc będzie quiche inaczej. Bo to danie, tak jak pizze i makarony, można przyrządzić z dowolnych składników. Jeśli oczywiście uważasz, że będą do siebie pasowały.


Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • 3 łyżki wody
  • suszona bazylia
  • dwie łyżki parmezanu
  • 300 ml płynnej śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • cukinia
  • cebula
  • szynka
  • oliwki zielone i czarne
  • ser pleśniowy blue cheese
  • sól i pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek


Ciasto przygotowujemy godzinę wcześniej. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, łyżkę bazylii, 50g startego sera, parmezan, masło i wodę. Wyrabiamy ciasto i chowamy na niecałą godzinę do zamrażarki. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z posiekaną szynką, cukinią i pokrojonymi oliwkami. W wysokim naczyniu miksujemy jajka ze śmietaną i jogurtem, dodajemy resztę startego sera, posiekany drobniutko czosnek, pieprz i gałkę muszkatołowa. Przygotowane naczynie - formę do tarty, lub inne naczynie żaroodporne - smarujemy masłem i wykładamy cienka warstwą przygotowanego wcześniej ciasta. Nakłuwamy widelcem całą jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 20 minut.
Na zrumienione ciasto wykładamy podsmażone składniki, zalewamy je przygotowaną masa jajeczną a na wierzchu układamy kawałeczki sera pleśniowego. Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Palce lizać! Jeśli nie dodasz sera pleśniowego, do masy jajecznej należy dodać szczyptę soli. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz