niedziela, 25 marca 2012

Krem z białych warzyw

No nie chcę się chwalić, ale zupy to mi wychodzą niesamowite! Dziś krem z białych warzyw - delikatny, jakby słodkawy, przepyszny i bardzo sycący. I jak większość smacznych rzeczy, bardzo prosty w przygotowaniu.


Składniki:
  • mały seler
  • dwie średnie pietruszki
  • dwa spore ziemniaki
  • pół cebuli
  • biała część średniego pora
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • pietruszka
  • biała kiełbaska
  • odrobina oliwy i masła



W garnku na masełku z oliwą zeszklimy posiekane niechlujnie cebulę i pora. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pozostałe warzywa, zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy do smaku pieprzu i gałki muszkatołowej i całość miksujemy na gładki krem. Świetnym dodatkiem jest "domowa" biała kiełbaska. Parzoną wystarczy podsmażyć, surową trzeba wcześniej ugotować. Krem w miseczkach posypujemy posiekanym koperkiem. Polecam szersze miseczki, te wysokie  i wąskie ciężko się wylizuje ;)




4 komentarze:

  1. Przepis genialny, krem wyszedł pyszny, lekki, delikatny. Niestety nie miałam zielonej świeżej pietruszki w domu do dekoracji, więc wykorzystałam odrobinę koperku i parę prażonych migdałów do dekoracji. Z przyjemnością zabieram się do testowania kolejnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita :) Też stosunkowo niedawno robiłam krem z białych warzyw, ale podejrzewam, że wyszedł zupełnie inny ;) bo mój był z chrzanem i winem. Muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrzan i wino - uwielbiam takie smaki! Musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń