środa, 14 marca 2012

Bo pierwsze było jajko, część 2.

Obiecany ciąg dalszy - dziś śniadaniowa "muffinka" :)

Składniki (dla dwóch osób):

  • pieczywo tostowe
  • 2 jajka
  • masło
  • bekon
  • 2 plastry sera
  • serek topiony(opcjonalnie)
  • oliwki
  • papryczka chilli - jeśli ktoś lubi śniadania na ostro

Potrzebna nam będzie kokilka, żaroodporna miseczka, albo - jeśli przygotowujemy śniadanie dla większej ilości osób - forma do dużych babeczek. Naczynie smarujemy masłem lub oliwą i dokładnie wykładamy pieczywem tostowym - możemy je dowolnie połamać, tak aby pasowało do naczynia. Wcześniej można je cienko posmarować serkiem topionym po stronie, która będzie skierowana do środka miseczki.Na pieczywie układamy ser, a na nim paski delikatnie zrumienionego bekonu, tak by w kilku miejscach wystawały ponad pieczywo. na dno wrzucamy posiekane i oliwki, oraz - jeśli ktoś ma ochotę - drobno posiekane chilli.
Na koniec do utworzonej miseczki wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut. Po 20 minutach trzeba sprawdzić, czy białko się ścięło. Jeśli nie, poczekać jeszcze 10 minutek.

 Przed wyjęciem "muffinek" na talerz, nalezy odczekać około 5 minut. Można je podać z sosem holenderskim.


2 komentarze:

  1. Super pomysł:) właśnie zabieram się za przygotowanie sobie takiego śniadania - mam nadzieję, że wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na relacje z pola bitwy ;)

    OdpowiedzUsuń