sobota, 28 marca 2015

Zakwas na żurek

Tak jak na Boże Narodzenie po prostu nie wypada raczyć najbliższych barszczem z torebki, tak żurek na Wielkanoc na stole nie powinien być rozcieńczonym koncentratem! Zwłaszcza, że przygotowanie domowego zakwasu zajmuje dosłownie 30 sekund! A daje nam nie tylko gwarancję zakwasu bez chemicznych wspomagaczy, a przede wszystkim głęboki aromat i intensywny smak. Potrzebny Wam będzie duży słoik lub kamienny garnek, gumka i kawałek gazy.

Ps. Przepis na zakwas jest pierwszym, któremu towarzyszą moje stylizacje, lecz pstryknięte przez Przemka ze Studia Wasabi w Białymstoku. Będzie ich więcej ;)

Składniki: 
  • 200g mąki żytniej
  • pół kromki chleba razowego na zakwasie, koniecznie ze skórką
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody









Aby zakwas się udał, musimy dopilnować, by nie uległ "zakażeniu', czyli by nie dostały się do niego żadne niepożądane drobinki i bakterie. Koniecznie użyjcie wyparzonego naczynia i czystych sztućców.
Na początku wymieszajcie mąkę z małą ilością wody, później zalejcie ją resztą ciepłej wody. Dodajcie obrane, zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, lekko zgniecione ziarna ziela angielskiego i pieprzu, i oczywiście kawałek chleba żytniego ze skórką - idealna będzie piętka. Słoik przykrywamy czystą gazą, lub lnianą ściereczką, którą mocujemy "gumką recepturką". Nasz zakwas musi stać w ciepłym miejscu. Już po 5 dniach będzie gotowy, by przygotować z niego garnek aromatycznego, intensywnego wielkanocnego żuru.




1 komentarz: