Seler to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Kiedy byłam dzieckiem, raczej go unikałam. Teraz już mnie nie odpycha, jednak nadal traktowałam go głównie jako składnik bulionu, czasem może jakiejś sałatki. W tym daniu, dzięki składnikom aromatycznego sosu, oraz kontrastowi tekstury z chrupiącym serem, uwydatniony jest cały bogaty smak i szlachetny aromat selera. Po prostu przystawka idealna!
Składniki:
- 1 duży seler
- 2 łodygi rozmarynu
- 200g sera typu bursztyn
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czuszka
- 100 g parmezanu
- sok z ½ cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki miodu
- mix świeżych sałat
Obrany seler z dodatkiem gałązek rozmarynu dokładnie zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w 200°C przez 80 min. W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek, natkę i czuszkę siekamy bardzo drobno i mieszamy z oliwa oraz miodem i sosem sojowym.Upieczony seler kroimy w plastry i smażymy na suchej patelni przez 2 min. z każdej strony.
Ser typu bursztyn ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy w małych ilościach na suchej teflonowej patelni, wymieszane z odrobina tartego parmezanu. Następnie plastry selera układamy na środku powstałego placka serowego i zakładamy boki sera na brzegi selerowego steka, tak aby dookoła jego brzegów powstał „koszyczek”. Gotowe koszyczki układamy na chrupiącej sałacie, całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Ser typu bursztyn ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy w małych ilościach na suchej teflonowej patelni, wymieszane z odrobina tartego parmezanu. Następnie plastry selera układamy na środku powstałego placka serowego i zakładamy boki sera na brzegi selerowego steka, tak aby dookoła jego brzegów powstał „koszyczek”. Gotowe koszyczki układamy na chrupiącej sałacie, całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz