wtorek, 5 listopada 2013

Tarta "snickers"

Ta tarta bez wątpienia jest jednym z tych dań, które mimo obłędnego smaku, pozostają skrajnie niefotogeniczne. Jednak warto przymknąć na to oko - smak rekompensuje wszystko. Maślane ciasto, bardzo słodka masa krówkowa, przełamana słonymi orzeszkami - moim zdaniem na głowę bije popularny batonik. A do tego robi się praktycznie sama.

Składniki:
  • 175 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200ml śmietanki 30% - 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 500g masy krówkowej (kajmak)
  • 250 g solonych orzeszków ziemnych



Z masła, mąki, cukru pudru oraz wody wyrabiamy ciasto na spód tarty. Gotową masę wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim formę do tarty lub tortownicę. Cały spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, i dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15-20 minut, do osiągnięcia złotego koloru. Orzeszki mieszamy z masą krówkową - możecie przygotować ją sami ze skondensowanego mleka. Ja użyła m gotowej, firmy Bakalland tym razem, i jestem bardzo zadowolona, ma dobrą konsystencję, i nie jest przytłaczająco słodka.
Kajmak z orzeszkami wykładamy równo na spód tarty, i wstawiamy na dosłownie 5 minutek do piekarnika - pod wpływem ciepła masa "dopasuje się" do formy. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowuje my w małym rondelku. Kiedy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia, i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na naszej tarcie. Całość powinna studzić się przez kilka godzin - najlepiej wstawić ją na noc do lodówki. Genialny dodatek do gorzkiej herbaty gotowy.








2 komentarze: