Ciąg dalszy przepisów, które przygotowałam do magazynu INSPIRACJE, razem z artykułem o znaczeniu kolorów warzyw i owoców, które jemy. Dziś zielona zupa-krem, z brokułów i szpinaku. Jak większość zup - bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna, i do tego bardzo zdrowa. Na potrzeby tego artykułu popełniłam też tęczową sesję zdjęciową. Stylizacja nie zmieściła się w magazynie, więc dzielę się nią z Wami tutaj. Nie ukrywam, jestem całkiem dumna z efektów ;)
Zrobiło się kolorowo i zdecydowanie nie jesiennie. Ale za oknem nieprzerwanie temperatura spada, czas więc na gorącą zupę.
Składniki:
- średniej wielkości brokuł
- cebula
- 250g świeżego szpinaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- łyżka oliwy lub masła
Na maśle lub oliwie szklimy posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Dodajemy brokułowe różyczki i całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak, i dotujmy jeszcze dwie minutki. Całość blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem zupę dekorujemy czosnkowymi grzankami lub gęstą, kwaśną śmietaną.
Zupa pycha ... dzieki
OdpowiedzUsuń