czwartek, 13 czerwca 2013

Kremowa zupa rybna z owocami morza

Opowiadałam Wam już o genialnych warsztatach kulinarno-fotograficznych na Konfederackiej 4, teraz czas podzielić się kilkoma przepisami. Zacznę od zupy rybnej z owocami morza - to danie zdecydowanie mnie oczarowało aksamitną konsystencją i głębią aromatów. To zupełnie inna zupa rybna, niż te z którymi spotykałam się dotychczas. A do tego jest dziecinnie prosta w przygotowaniu! Podaję przepis na przygotowanie zupy z całej ryby, ale można też użyć głów i resztek po filetowaniu.

Składniki:

  • dorada (lub inna podobnej wielkości ryba)
  • 3 świeże krewetki w pancerzach
  • kawałek pora
  • dwie marchewki
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łodyżki selera naciowego
  • papryczka chili
  • szczypta świeżego rozmarynu
  • dosłownie odrobina szafranu
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
  • do podania świeża kolendra i cytryna



Wszystkie składniki na koniec zblendujemy, więc nie musimy ich drobno siekać. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy niechlujnie pokrojone marchewki, seler i por, po kilku minutach dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, czosnek w ząbkach, posiekaną papryczkę chili i rozmaryn. Po Po kolejnych pięciu minutach wrzucamy krewetki w całości i podzieloną na kilka części rybę, oczyszczoną z wnętrzności i skrzeli - skrzela zostawiają nieprzyjemny, gorzki posmak. Kiedy krewetki zmienią kolor całość zalewamy wodą tak, by prawie zakrywała składniki zupy. Całość musi się gotować przez minimum 30 minut.
Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i zmiksowaną masę przecieramy przez bardzo drobne sito. Wszystko co na nim zostanie wyrzucamy do kosza, a pozostałą aksamitną masę mieszamy z pomidorową passatą (na litr zupy niecałe pół litra przecieru) i lampką białego, wytrawnego wina. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobinką szafranu i jeszcze raz podgrzewamy. Zupę podajemy skropioną oliwą, spora ilością soku z cytryny i posypaną posiekaną kolendrą.








3 komentarze:

  1. Wspaniala zupa, bardzo wykwintna i wyglada jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm zgadzam się z komentarzem powyżej, wygląda PRZECUDOWNIE I PRZESMACZNIE!

    OdpowiedzUsuń