wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe Red Velvet Cupcakes

Red Velvet Cake, to chyba najpopularniejsze ciasto Ameryki. Zamawia się je na wszelkiego rodzaju uroczystości. I trudno im się dziwić - niezbyt słodki, wilgotny biszkopt o niesamowitym czerwonym kolorze przełożony wspaniałym kremem to połączenie idealne! Ale, że z tortami jest sporo zachodu mam dziś dla Was Red Velvet w formie miniaturowej. Małe czerwone babeczki z kremem mascarpone nie tracą nic z oryginalnego smaku, a zyskują sporo uroku. Z wierzchu mają przyjemnie chrupiącą, cienką skorupkę, która skrywa miękki i wilgotny środek. I oczywiście robi się je dużo szybciej ;)

Składniki (24 babeczki):

  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szklanka maślanki
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego w proszku
  • łyżka cukru waniliowego
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru



Miękkie masło ucieramy z cukrem, Kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodajemy maślankę. W drugiej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, i małymi porcjami dodajemy powstałą mieszankę do składników mokrych. Cały czas ucieramy, aby nie powstały grudki. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką, jednolitą masę, dodajemy nasiona z laski wanilii i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Masę nakładamy do papilotek, do 2/3 ich wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Mieszamy mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremem dekorujemy nasze czerwone, walentynkowe babeczki ;)










4 komentarze:

  1. Urocze :)
    Muszę sobie barwnik sprawić w końcu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko! Ale, ale - czym zastąpić maślankę? Bo w mojej okolicy na pewno jej nie dostanę :( Jogurt typu greckiego się nada?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno? Teraz można dostać maślankę w każdym większym sklepie...ale jeśli jej nie znajdziesz, to chyba bym stawiała na jogurt naturalny, nie grecki :)

    OdpowiedzUsuń