sobota, 26 stycznia 2013

Zielony "vinaigrette"

Moje ostatnie olśnienie. Wspaniały sos o wyrazistym smaku. Idealny do panierowanej ryby, ale też wszelkiego rodzaju sałatek. Jego konsystencja jest kremowa, a za sprawą jakiejś magii wszystkie składniki idealnie współgrają, żaden nie przytłacza pozostałych. Koniecznie spróbujcie! Z tych proporcji wychodzi spora ilość, ale możecie przechować ten sos w lodówce ponad tydzień.

Składniki:

  • wiązka koperku
  • wiązka pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 2/3 kubka oleju
  • 3 ząbki czosnku





Tak, to będzie mój najkrótszy przepis - wszystko razem miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej oleju. Jeśli za kwaśny, odrobinę cukru. I tyle ;)





1 komentarz:

  1. ua, nie mogę przefrunąć przez posty, nie komentując, że zdjęcia piękne :D

    OdpowiedzUsuń