piątek, 16 listopada 2012

KONKURS bez konserwantów!!

Zostałam zaproszona do udziału w akcji formy Tetra Pak "KARTON ZAMIAST KONSERWANTÓW". Z przyjemnością się zgodziłam, bo, po pierwsze - kto z nas nie chce móc w końcu jeść produkty zawierające mniej koszmarnej chemii; a po drugie - mogę wziąć udział w konkursie "Przepis w zgodzie z naturą" i ogłosić podobny konkurs dla Was! Więc po kolei - najpierw przedstawię Wam mój konkursowy przepis na danie bez konserwantów i ogłoszę konkurs dla Was. A jako wisienka na torcie, już w poniedziałek, pojawi się specjalny wpis dla ciekawskich - o konserwantach i nowych technologiach opakowań, które pozwalają jeść zdrowo i bez chemii.

DANIE W ZGODZIE Z NATURĄ

Moim zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu z minimum jednym składnikiem, który otrzymałam w "paczce bez konserwantów". Miałam do wyboru:

-        Przecier pomidorowy Podravka 3 x 200 g
-        Przecier pomidorowy Łowicz
-        Kukurydza konserwowa Kwidzyn
-        Groszek konserwowy Kwidzyn
-        Sok 100 % Hortex Złote jabłka
-        Sok marchewkowy Fortuna Karotka



W konkursowym przepisie postanowiłam wykorzystać sok 100% Hortex Złote jabłka. Przygotowałam jabłkowe polędwiczki. Są prostą w przygotowaniu lekką przekąską, która smakiem zaskoczyła nawet mnie - wyszło obłędnie pyszne danie!

Składniki (dla 3 osób):

  • polędwiczka wieprzowa
  • szklanka soku 100% Hortex Złote jabłka
  • duże twarde, słodkie jabłko
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • do podania np. sałata, granat, czerwona cebulka




Polędwiczkę nacieramy czarnym pieprzem, zalewamy sokiem w niezbyt dużym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie do naczynia wkrajamy obrane jabłko, na wierzchu układamy wiórki masła i oprószamy wszystko odrobiną soli. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Kiedy mięso jest upieczone  kroimy jest w plastry i układamy na przygotowanej wcześniej sałacie skropionej oliwą. Ja dodałam też nasiona granatu, które nadają kwaskowatej świeżości temu daniu. W naczyniu w którym piekliśmy mięso został sos i upieczone jabłka. Łyżką rozcieramy je w sosie, i tak powstałą pastę układamy na mięsie. Polędwiczka jest krucha i ma niesamowity jabłkowy smak.



KONKURS

Zgodnie z obietnicą, czas na konkurs dla Was. Zadanie jest identyczne jak moje - przygotujcie przepis na danie, które oddaje myśl akcji "Karton zamiast konserwantów". Danie powinno być lekkie, zdrowe, przygotowane ze świeżych produktów. Ale uwaga - MUSICIE użyć co najmniej jednego produktu z opakowania TETRA PAK

REGULAMIN (wersja skrócona) :

1. Konkurs trwa od 16 do 30 listopada
2. Konkurs polega na opracowaniu przepisu na potrawę "bez konserwantów", do przygotowania 
którego wykorzystano co najmniej jeden produkt dostępny w opakowaniu Tetra Pak
3. Zgłoszenia wysyłamy na adres e-mail : konkurstetrapak@meckreacja.pl, w tytule wpisując "Na 4 widelce"
4. Można zgłosić tylko jeden przepis!
5. Nagrody dostaną aż 3 osoby, które wybiorę ja ;)
6. A nagrody są następujące:
- zestaw produktów bez konserwantów w opakowaniach Tetra Pak
- pojemnik na pomidora marki MSC International
- pojemnik na paprykę marki MSC International
i- pamięć USB 2 GB

Zapraszam do udziału bo nagrody są naprawdę super! Jeśli ktoś jest jest zainteresowany szczegółowym regulaminem konkursu proszę pisać na e-mail: na4widelce@gmail.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz