czwartek, 4 października 2012

Przetwory - sałatka z ogórków i cebuli

Uwielbiam takie sałatki. I tu właśnie pojawia się problem - za każdym razem wstawiam je do piwniczki z silnym postanowieniem odpieczętowania słoików dopiero zimą, i jakoś zanim spadnie śnieg w piwniczce pusto ;) Ten przepis na ogórki jest jednym z moich ulubionych, zalewa jest za razem słodkawa i wytrawna a ogóreczki pozostają chrupiące.

Składniki (4 duże słoiki, około 800ml):

  • 3 kg ogórków
  • 6 sporych cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz i ziele angielskie w ziarnach 
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka cukru 
  • 250 g koncentratu pomidorowego

Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i tniemy na plasterki - polecam użycie szatkownicy, to bardzo ułatwia robienie wszelkich przetworów. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do naczynia razem z ogórkami. Całość solimy, delikatni mieszamy i odstawiamy przynajmniej na pół godziny, tak by ogórki puściły sok. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy olej i ocet, dodajemy koncentrat i cukier i całość zagotowujemy co chwilę mieszając. Kiedy cukier się rozpuści wrzucamy warzywa i posiekane ząbki czosnku. Do wyparzonych i dobrze osuszonych słoików wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kiedy warzywa w zalewie się zagotują przekładamy je do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.







3 komentarze: