czwartek, 27 września 2012

Hummus

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy - to popularne, wegańskie danie kuchni izraelskiej. Próbowałam go właśnie w Izraelu, tego w moim wydaniu próbował też przyjaciel wyznania dawidowego, i stwierdził, że smakuje dokładnie jak u niego w domu. Śmiało więc prezentuję przepis na prawdziwy hummus.

Składniki"

  • 400g ciecierzycy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • dwie garście sezamu


Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, a rano gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Jeśli wskazówek nie ma - około godziny, dolewając wody tak, by było jej 2 razy więcej niż ciecierzycy. Kiedy Ciecierzyca się gotuje przygotowujemy tahini, czyli pastę sezamową. Można kupić gotową, ale jej przygotowanie jest bardzo proste. Sezam prażymy na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru, a kiecy ostygnie miksujemy go z ząbkiem czosnku i 4 łyżkami (w razie potrzeby można dodać więcej)oliwy z oliwek na gładką pastę. Kiedy ciecierzyca się ugotuje i ostygnie ją również miksujemy, dodając sok z cytryny, tahini, pozostały czosnek, posiekaną papryczkę (bez pestek) i wodę (najlepiej tę pozostałą z gotowania ciecierzycy) oraz oliwę. Płyny dodajemy stopniowo, w miarę potrzeby, by uzyskać gładką ale niezbyt płynną pastę. Całość doprawiamy solą. Hummus jest świetną wegańską przekąską, lub dodatkiem do kanapek.











2 komentarze: