piątek, 24 sierpnia 2012

Dżem dyniowy z egzotyczną nutką

Wiem, wiem - wszyscy krzykną, że jak dynie to już jesień. Ja jednak uważam dynie za "owoc" zdecydowanie letni. A oprócz tego, że powinny kojarzyć się z latem, mi kojarzą się ze smakiem pysznego dżemu mojej mamy. Dżemu z dyni i ananasów z dodatkiem różnych korzennych przypraw. Tym razem przygotowałam go do wspomnianej wczoraj sesji zdjęciowej dla sklepu moich przyjaciółek - Country Avenue. Naczynia, skrzaty i inne piękne rzeczy pochodzą własnie z tego sklepu. Już niedługo jego otwarcie, a wtedy na pewno dokładnie Was poinformuję gdzie i jak możecie dostać te cudowności. Ale na razie skupmy się na moim dżemiku ;)

Składniki:
  • spora dynia
  • 2 puszki ananasa
  • 2 szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • cynamon
  • goździki
  • anyż


Dynie obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Wrzucamy ją do garnka, Zasypujemy szklanką cukru, dodajemy 10 goździków, dwie gwiazdki anyżu oraz łyżkę cynamonu, i stawiamy na małym ogniu. Całość trzeba co chwile mieszać, aby się nie przypaliła. Dodajemy sok z jednej cytryny i sok z jednej puszki ananasa. Kiedy dynia zacznie mięknąć a płyn odparuje (po około 15-20 minutach) dodajemy pozostały cukier, sok z drugiej puszki i drugiej cytryny oraz pokrojonego w kawałki ananasy. Całość gotujemy aż dynia zmięknie na tyle, że tylko nieliczne kawałki pozostaną w całości.
Doprawiamy do smaku cynamonem i można pakować w słoiczki. Jeśli ktoś nie lubi w dżemie kawałków owoców, całość można zmiksować. Słoiczki albo lądują w lodówce jako dodatek do najbliższych naleśników, albo w spiżarce, oczywiście po uprzednim wekowaniu.









7 komentarzy:

  1. Próbowałam kiedyś dżemu z dyni z dodatkiem jabłka i bardzo mi zasmakował. Ten z ananasem na pewno smakuje wyśmiecinie i jak tylko kupię dynię, zrobię :) Zachęcam do wzięcia udziału na Durszlaku w akcji poświęconej Dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie!
    Poszukuję właśnie natchnienia na jakieś cudo z dyni :)

    Pozdrawiam i zapraszam na mój nowy blog:
    http://cudaicudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, kocham dynię :) Choć mi kojarzy się zdecydowanie bardziej jesiennie niż letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkad sprobowalam dyniowy dzem to tez rowniez robie - przypyszny:
    http://mitliebegekocht.blogspot.de/2010/10/apfel-kurbis-marmelade-dyniowo-jablkowy.html
    Potrafie sobie wyobrazic, ze Twoja wersja rowniez pysznie smakuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia :) CO myślisz, aby dodać świeżego ananasa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie super, ale najpierw trzeba coś z tym ananasem zrobić, na przykład troszkę skarmelizować na maśle z brązowym cukrem :)

      Usuń