W tym roku eko-szpinak na mojej grządce rośnie jak szalony, więc zaczęłam szukać nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Dziś przedstawiam pieczony pieróg. W pierwszym zamyśle miały to być małe pieczone pierożki, ale zabrakło mi czasu na ich lepienie, więc zmajstrowałam dwa wielkie pierogi. Szybkie, proste, przepyszne!
Składniki (2 wielkie pierogi):
- micha świeżego szpinaku
- cebula
- ser feta
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- sól i pieprz
Ciasto najprostsze na świecie - mąkę mieszamy z jednym jajkiem, szczyptą soli, dwiema-trzema łyżkami oliwy, do tego dolewamy pół szklanki wrzącej wody i wyrabiamy na gładką masę. Teraz farsz - na odrobinie oliwy szklimy posiekaną cebulkę, wrzucamy umyty szpinak, posiekany czosnek, pokruszony ser feta, żółtko (białko będzie potrzebne później) i łyżkę śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Teraz możemy po prostu ulepić małe pierożki, lub - wersja dla niecierpliwych - dwa wielkie pierogi. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na oddzielnym kawałku papieru do pieczenia na cienki okrągły placek.
Na połowie układamy sporo farszu i nakrywamy go drugą połową składając placek na pół, dokładnie sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Pierogi razem z papierem układamy w blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż staną się złociste, czyli około 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym!
Na połowie układamy sporo farszu i nakrywamy go drugą połową składając placek na pół, dokładnie sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Pierogi razem z papierem układamy w blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż staną się złociste, czyli około 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym!
Pysznosci! Szpinak + feta to zawsze dobre polaczenie :)
OdpowiedzUsuńChce takiego pieroga! muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPieróg na prawdę pyszny, wiem, bo próbowałam ;D
OdpowiedzUsuńBogu
Świetne zdjęcie z tym parującym pierogiem, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńcalzone!
OdpowiedzUsuńale urocze zdjęcie z parą. kurcze, brawa za ujęie ;]
pyszny pieróg.