czwartek, 14 czerwca 2012

Pieczony pieróg ze szpinakowym farszem

W tym roku eko-szpinak na mojej grządce rośnie jak szalony, więc zaczęłam szukać nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Dziś przedstawiam pieczony pieróg. W pierwszym zamyśle miały to być małe pieczone pierożki, ale zabrakło mi czasu na ich lepienie, więc zmajstrowałam dwa wielkie pierogi. Szybkie, proste, przepyszne!

Składniki (2 wielkie pierogi):

  • micha świeżego szpinaku
  • cebula
  • ser feta
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany
  • sól i pieprz


Ciasto najprostsze na świecie - mąkę mieszamy z jednym jajkiem, szczyptą soli, dwiema-trzema łyżkami oliwy, do tego dolewamy pół szklanki wrzącej wody i wyrabiamy na gładką masę. Teraz farsz - na odrobinie oliwy szklimy posiekaną cebulkę, wrzucamy umyty szpinak, posiekany czosnek, pokruszony ser feta, żółtko (białko będzie potrzebne później) i łyżkę śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Teraz możemy po prostu ulepić małe pierożki, lub - wersja dla niecierpliwych - dwa wielkie pierogi. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na oddzielnym kawałku papieru do pieczenia na cienki okrągły placek.
Na połowie układamy sporo farszu i nakrywamy go drugą połową składając placek na pół, dokładnie sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Pierogi razem z papierem układamy w blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż staną się złociste, czyli około 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym!












5 komentarzy:

  1. Pysznosci! Szpinak + feta to zawsze dobre polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chce takiego pieroga! muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieróg na prawdę pyszny, wiem, bo próbowałam ;D
    Bogu

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zdjęcie z tym parującym pierogiem, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. calzone!
    ale urocze zdjęcie z parą. kurcze, brawa za ujęie ;]
    pyszny pieróg.

    OdpowiedzUsuń