czwartek, 19 kwietnia 2012

Jarzynka

Czyli dwa pyszne dodatki do pieczonej ryby lub rożnego rodzaju mięs. Marchewka w cudownej glazurze, i zaskakujący ogórek na ciepło. Ogórek trzeba podawać koniecznie  od razu po przygotowaniu, kiedy wystygnie robi się kwaśno-gorzki. Ale za to marcheweczka jest super zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • kilogram ogórków
  • 5 ładnych, dużych marchewek
  • 1/4 litra bulionu warzywnego
  • 5 łyżek masła
  • 1.5 łyżki cukru
  • czubata łyżka śmietany
  •  kubeczek jogurtu naturalnego
  • biały pieprz, sól
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki i pęczek koperku
  • kostka bulionowa
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Najpierw marchewka - dokładnie ją szorujemy. Młodej marchwi wystarczy szorowanie, starszą trzeba obrać. Kroimy ją w słupki. W rondlu roztapiamy 2 łyżki masła i karmelizujemy na nim łyżkę cukru. Dodajemy marchewkę i mieszamy dokładnie, tak by karmel dokładnie ją pokrył. Dodajemy bulion i dusimy przez 30 minut - po 15 zdejmujemy pokrywkę. Kiedy Marchewka jest gotowa dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną pietruszkę. Gotowe! Teraz czas na ogóreczki - obieramy je, kroimy wzdłuż na ćwiartki i wyskrobujemy nasiona łyżeczką. Ćwiartki płuczemy, osuszamy i kroimy na 2cm kawałki. Wrzucamy je do garnuszka, dodajemy kostkę bulionową, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli i cukru oraz jogurt naturalny.
Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy 3 łyżki masła i dusimy kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do ogórków. Po zagotowani zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. 

    









2 komentarze:

  1. Co do ogórka nie jestem przekonana ale marchewkę na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń