Propozycja chyba tylko na weekendowy obiad, bo przepis jest bardzo praco i czasochłonny. Ale za to ta zapiekanka wygląda bardzo efektownie i świetnie smakuje. Jestem więc pewna, że nie będziecie żałowali poświęconego jej czasu. A już na pewno osoby, które taką zapiekanką poczęstujecie, docenią wasze starania ;) Kurczak jest delikatny i kremowy, warzywa zachowują jędrność a całość świetnie kontrastuje z chrupiącą pokrywą z ciasta francuskiego
Składniki:
- kurczak 1,5-2 kg
- 3 spore ziemniaki
- 6 mniejszych marchewek
- 10 pieczarek
- 3 średnie pory
- główka czosnku
- po pęczku tymianku, rozmarynu i pietruszki
- 3 liście laurowe
- 150 ml białego wytrawnego wina
- cytryna
- kilka łyżek masła
- jajko
- arkusz ciasta francuskiego
- szklanka śmietanki 36%
- 400 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
Przepis nie jest skomplikowany, ale jak już mówiłam - odrobinę pracochłonny. Obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę, marchewkę w słupki, pieczarki w ćwiartki, a jasną część pora na pół i wzdłuż. Tak przygotowane składniki układamy na dużej blasze. Na wierzchu kładziemy zgniecione, lecz nieobrane ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz liście laurowe. Całość zalewamy winem, i na tak przygotowanym spodzie kładziemy kurczaka. Do środka wkładamy rozkrojoną na pół cytrynę,resztę tymianku i rozmarynu. Z wierzchu wszystko posypujemy sporą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem, oraz układamy kawałki masła. Blachę dokładnie zakrywamy folią aluminiową i na 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie wytworzy się sok, który będzie nam później potrzebny. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię, zlewamy prawie cały sok do naczynia, a blachę wstawiamy do piekarnika na kolejne 50 minut, już bez przykrycia. W tym czasie do sporego garnka przelewamy sok z pieczenia, dodajemy bulion oraz śmietankę i całość zagotowujemy. Po upieczeniu odstawiamy blachę na 15 minut. Wyrzucamy zioła, czosnek, liście laurowe i warzywa, które się zbyt mocno przypaliły - u mnie dwa kawałeczki pora które były na samym wierzchu. Resztę warzyw wrzucamy do garnka z sosem. Tam też lądują kawałki mięsa, które zdejmiemy z kurczaka. Trzeba go "obrać" bardzo dokładnie, i uważać by do zapiekanki nie trafiły kostki lub chrząstki. Do całości dodajemy też posiekaną natkę z pietruszki.Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz już jest zimny, przekładamy go do ceramicznego naczynia. Jego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, i całość przykrywamy ciastem francuskim. Ciasto również smarujemy jajkiem, a na środku nacinamy, by para mogła uchodzić z naczynia. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciepłe .. pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń