środa, 21 marca 2012

Vinaigrette

Wiosna! A dla mnie to nie tylko bociany w Supraślu, czy krokusy na krakowskich Plantach, a coraz więcej warzyw w sklepach, które nie tylko wyglądają, ale tez smakują jak prawdziwe. Uwielbiam sałatki, a sekretem smaku sałatek jest dobrze skomponowany sos. Może sprawić, że sama sałata będzie wspaniałym daniem, ale źle dobrany może zepsuć smak najstaranniej dobranych warzyw. Wszystkie te sosy można przygotować kilka dni wcześniej i po prostu wstawić do lodówki. A sałatka, to - zaraz obok kłótni - jedna z rzeczy, którą kobieta potrafi zrobić z niczego. Baza to mix sałat, świeży szpinak, rukola, roszponka...z dodatkiem pomidorków, papryki, ogórków, czerwonej cebulki, serów, winogron, grillowanych mięs lub tuńczyka, z pistacjami na wierzchu...każdy może stworzyć swój idealny smak.
 Sałaty trzeba polewać sosem tuż przed podaniem, inaczej stracą sprężystość i chrupkość.


Vinaigrette miodowy

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • bazylia
  • łyżka soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku



Czosnek ucieramy w moździerzu z solą. Można go też drobno posiekać, posypać solą i dokładnie zgnieść wypukłą strona łyżki. Wrzucamy czosnek do słoiczka, dodajemy pozostałe składniki i posiekaną bazylię dokładnie mieszamy jak w szejkerze.  Jeśli miód nie jest płynny, wkładamy go do szklanki i dolewamy odrobinę letniej wody. Po kilkunastu minutach powinien być już płynny.


Idealnie pasuje do sałatek z ostrymi serami, krewetkami, a przede wszystkim do tych w których bazie jest świeży szpinak lub rukola!


Vinaigrette bazyliowy

Składniki:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • bazylia

W słoiczku lub szejkerze mieszamy dokładnie oliwę, ocet, musztardę, sól, zmielony pieprz i posiekaną bazylię. Takie proste!

Jest wspaniałym dodatkiem do sałatki caprese i innych zestawów warzyw z mozzarellą i innymi delikatnymi serami, oraz do sałatek z grillowaną piersią kurczaka lub wędzoną piersią indyka. Także jako dodatek do tradycyjnej włoskiej bruschetty.


Vinaigrette czosnkowy

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • duży ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu


Czosnek ucieramy w moździerzu z solą. Można go też drobno posiekać, posypać solą i dokładnie zgnieść wypukłą strona łyżki. Wrzucamy czosnek do słoiczka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy jak w szejkerze.

Jest świetnym dodatkiem do sałatki greckiej, sałatek z tuńczykiem, sałatek ze świeżych warzyw z dodatkiem groszku czy kukurydzy z puszki oraz do bagietek - wystarczy je polać sosem i wstawić do piekarnika, a otrzymamy pyszne pieczywo czosnkowe!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz