sobota, 16 czerwca 2012

Piwne placuszki kibica!

Genialna przekąska do piwa dla kibiców o bardziej i mniej wyrafinowanym podniebieniu ;) Z przepisu oczywiście piłkarskiego - autorstwa Jerzego Dudka! Świetny, prosty przepis, tylko kilka składników, a rezultat lekki i chrupiący! Polecam, nie tylko fanom piłki nożnej, ale też na spotkania z przyjaciółmi. Placuszki wspaniale smakują i świetnie się prezentują z kozim serem i żurawiną, lub serem pleśniowym i szynką. A na mecz - z dipem czosnkowym...i piwem oczywiście!

A przepis zgłaszam do konkursu na Kulinarny Blog Roku - Głosujemy tutaj!!

Składniki (40 sztuk):

  • 450g maki pszennej
  • 200g masła
  • 150ml jasnego piwa
  • szczypta soli




Ciasto wyrabiamy z miękkiego masła i pozostałych składników i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego placuszki - obwód kubka jest idealny. Placuszki nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe! 
A jeśli ktoś przegapił we wstępie - na przepis można zagłosować TUTAJ! :)












4 komentarze:

  1. Zagłosowane:) _ kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne krakersy!
    I dodatki.
    Pyszna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na pyszne przekąski ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo sympatyczne, właśnie zażeram. Polecam też z najprostszym dipem na świecie, czyli ketchup+majonez+bazylia+oregano.

    OdpowiedzUsuń