Przepis na mięso do domowych burgerów już był przy okazji wielkiego grillowania. Tym razem do miniburgerów z serem gorgonzola i rukolą, które serwowałam w Restauracji na tratwie postanowiłam upiec też swoje bułeczki. Wyszły idealne, w środku miękkie i pełna, ze złocistą skórką - no jak z obrazka! ;)
Składniki (10-12 sztuk):
- 700g mąki
- 200ml wody
- 200ml mleka
- płaska łyżka cukru
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- jajko
- sezam
Drożdże wkruszamy do 100ml ciepłego mleka z łyżką cukru (mleko nie może być gorące!) i odstawiamy na około 10 minutek w ciepłe miejsce,najlepiej przykryte ściereczką. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę, mleko z drożdżami i pozostałe 100ml oraz wcześniej roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut, aby wyrosło.