Wspaniały sposób na urozmaicenie szarego, zwyczajnego ziemniaka codziennego. Chrupiąca otoczka skrywa kremowy, aksamitny środek o wyraźnym smaku ostrego parmezanu. Wspaniale pasują do wszelkiego rodzaju mięs, ale spokojnie mogą wystąpić solo, jako przekąska. I jak się prezentują! ;)
Składniki:
- 4 - 5 dużych ziemniaków
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 100g parmezanu
- młynek czosnkowy Kotányi
- sól i grubo zmielony pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy uważając, by nie uszkodzić skórki. Wrzucamy je do garnka z dużą ilością nieosolonej wody i gotujemy przez pół godziny - w środku muszą być miękkie, ale nie można ich rozgotować! Po ugotowaniu ziemniaki dokładnie studzimy. Rozkrajamy je na dwie łódeczki i łyżką wykrajamy środek, zostawiając przy skórce kilka milimetrów miąższu. Ziemniaczane środki lądują w misce ze śmietanką i startym parmezanem. Musimy uzyskać gładką, kremową masę, więc wszystko dokładnie blendujemy.
Jeśli masa będzie bardziej stała niż kremowa, dodajemy więcej śmietanki. Całość doprawiamy młynkiem czosnkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy ziemniaczane łódeczki. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wierzch powinien być złocistobrązowy.
Jeśli masa będzie bardziej stała niż kremowa, dodajemy więcej śmietanki. Całość doprawiamy młynkiem czosnkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy ziemniaczane łódeczki. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wierzch powinien być złocistobrązowy.
mmmmm ależ to było dobre :D
OdpowiedzUsuńB.
wyglądają niesamowicie, to propozycja w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńo piękne i proste :D
OdpowiedzUsuń