wtorek, 10 kwietnia 2012

Kurczak pod kozim serem

Kozi ser jest specyficzny w smaku, więc na pewno nie jest to danie dla każdego(moja siostra twierdzi na przykład, że smakuje jak spocona koza). Ja go uwielbiam! W tym przepisie jest niezastąpiony! Nadaje daniu wytrawny posmak, współgra z ziołami i podkreśla słodycz pomidorków. Idealne połączenie.

Składniki:

  • pierś z 2 kurczaków
  • 100-150g koziego sera (rolada)
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła prowansalskie
  • odrobina masła
  • 3/4 szklanki wina białego wytrawnego
  • bazylia
  • sól i pieprz



Kurczaka kroimy w dość sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz sporą ilością  ziół prowansalskich i bazylii. Rozkładamy go równomiernie w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem i podlewamy winem. Na kurczaku można położyć kilka dodatkowych, małych kawałeczków masła, ale nie jest to konieczne. Na mięsie układamy w miarę równo pokruszony kozi ser, a na nim przekrojone na pół pomidorki. Całość pieczemy nie dłużej niż 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jest naprawdę pyszne! Danie koniecznie trzeba podawać od razu po przyrządzeniu, wtedy ser jest przyjemnie roztopiony i oblepia kurczaka delikatną serowo-winną glazurą.




Ps. Będę bardzo wdzięczna za oddanie głosu Na Cztery Widelce w pewnym KONKURSIE.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz