Genialna przekąska do piwa dla kibiców o bardziej i mniej wyrafinowanym podniebieniu ;) Z przepisu oczywiście piłkarskiego - autorstwa Jerzego Dudka! Świetny, prosty przepis, tylko kilka składników, a rezultat lekki i chrupiący! Polecam, nie tylko fanom piłki nożnej, ale też na spotkania z przyjaciółmi. Placuszki wspaniale smakują i świetnie się prezentują z kozim serem i żurawiną, lub serem pleśniowym i szynką. A na mecz - z dipem czosnkowym...i piwem oczywiście!
A przepis zgłaszam do konkursu na Kulinarny Blog Roku - Głosujemy tutaj!!
Składniki (40 sztuk):
- 450g maki pszennej
- 200g masła
- 150ml jasnego piwa
- szczypta soli
Ciasto wyrabiamy z miękkiego masła i pozostałych składników i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego placuszki - obwód kubka jest idealny. Placuszki nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe!
A jeśli ktoś przegapił we wstępie - na przepis można zagłosować TUTAJ! :)
Zagłosowane:) _ kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuńŚliczne krakersy!
OdpowiedzUsuńI dodatki.
Pyszna przekąska.
świetny pomysł na pyszne przekąski ;]
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczne, właśnie zażeram. Polecam też z najprostszym dipem na świecie, czyli ketchup+majonez+bazylia+oregano.
OdpowiedzUsuń