wtorek, 30 października 2012

Paluchy wiedźmy, czyli Halloween po polsku ;)

Zdania o Halloween są bardzo podzielone. Jedni nachalnie optują za wpisaniem tego "święta" na stałe do naszego kalendarza. Inni prawie agresywnie je bojkotują. Ja jestem w tym temacie bardzo neutralna. Dla mnie Halloween po prostu nie jest świętem - jest dniem, w którym mam do wyboru kilka fajnych imprez z przebierankami. A za takimi imprezami szaleje! Mam bzika na punkcie wymyślania strojów, tematycznych dekoracji itp. Dlatego od kilka lat ze znajomymi dekorujemy nasz ukochany pub w dynie i pajęczyny, wymyślamy pasujące przekąski i oczywiście - przebieramy się :)




poniedziałek, 29 października 2012

Smażone zielone pomidory

Od razu ostrzegam, że - choć jestem jej wielką fanką - nie jest to przepis z książki. Raczej moja wariacja w temacie smażonych zielonych pomidorów właśnie. Wyszły pyszne! Zielone pomidory, to po prostu pomidory niedojrzałe. Mają pomidorowy, bardziej kwaśny smak, ale za to są twarde, a ich miąższ jest zwarty nawet po usmażeniu. Usmażone w panierce są bardzo smaczne. Można je podawać jako dodatek do mięsa czy ryby, lub jako przekąskę do pochrupania, na przykład w czasie oglądania filmu z przyjaciółmi.

Przy okazji smażenia zielonych pomidorów po raz kolejny przetestowałam też FORKY - przedziwny wynalazek do obracania smażonych rzeczy, który dostałam od firmy FORKitchen. Sprawdził się już przy najróżniejszych mięsach, plackach ziemniaczanych i blinach. Z pomidorami tez świetnie sobie poradził. Faktycznie, patelnia się nie rysuje, ale przede wszystkim przy odwracaniu nie chlapie na boki tłuszczem! wystarczy delikatny ruch nadgarstka. I choć FORKY nie nadaje się do odwracania delikatnych ryb, czy puszystych omletów - je jednak trzeba przewracać tradycyjną łopatką - to w pozostałych przypadkach jest niezastąpiony!

Składniki:

  • 3-4 spore zielone pomidory
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 5 łyżek mleka
  • jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa do smażenia


Pomidory kroimy na około centymetrowej grubości plastry. W misce mieszamy na jednolitą masę mąkę pszenną, kukurydzianą, jajko i mleko. Całość doprawiamy szczypta soli i pieprzu, dosypujemy parmezan i delikatnie mieszamy. Plastry pomidorów moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie, na mniejszym ogniu. Powinny mieć złocisty kolor. Po usmażeniu można je oprószyć solą morską. 

niedziela, 28 października 2012

Scones, czyli brytyjska herbatka

Scones to tradycyjne brytyjskie bułeczki z rodzynkami, podawane do popołudniowej herbatki, czyli ' five o'clock tea' . Moim zdaniem są też idealne na niedzielne śniadanko. Maja przyjemną, lekko chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Zawsze podaje się do nich masło, a także dżemy i miód. Ja lubię je również z mascarpone. Moje mi się tym razem troszkę za bardzo przypiekły ;)

Moje bułeczki scones zgłaszam do kolejnego etapu wyborów Kulinarnego Bloga Roku - będę wdzięczna za GŁOSY!

Składniki (15 sztuk)

  • 500g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 jajka 
  • 200 ml maślanki
  • 60g masła 
  • dwie garście rodzynek
  • szczypta soli



Na początek rodzynki zalewamy ciepłą wodą, i odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy miękkie masło i rozgniatamy je palcami mieszając z sypkimi składnikami. Kiedy masło połączy się z mąką w drobne grudki dodajemy jedno jajko i maślankę. Najpierw mieszamy całość łyżką, a kiedy przestanie się bardzo lepić  wyrabiamy ciasto rękoma. Jeśli nadal jest zbyt lepkie, podsypujemy mąki, jeśli się nie lepie - dodajemy więcej maślanki.

czwartek, 25 października 2012

Figa z makiem, z pasternakiem!!


No jednak dziś nie z figą i makiem, ale jednak pasternak! I to glazurowane frytki z pasternaku. Coś genialnego  Chrupiąca, słodkawa skórka skrywa delikatny środek, dużo bardziej kremowy niż ten w ziemniakach. Są świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza do konkretnego kawałka mięcha - steku, grillowanych mięs czy pieczeni. A czym jest właściwie pasternak? Dla mnie to też ciekawostka, więc poświęciłam chwil kilka na lekturę, i..."PASTERNAK to jarzyna korzeniowa pochodzącą z Europy Wschodniej. Częścią jadalną pasternaku są korzenie, dochodzące nawet do czterdziestu centymetrów długości i dwunastu centymetrów grubości. Był niegdyś warzywem bardzo popularnym w Polsce. Można powiedzieć, że został "wypchnięty" przez ziemniaki, których uprawa opanowała całą Polskę." Ja mogę wam powiedzieć, że wygląda jak potężna pietruszka, jednak jest jakby bardziej żółtawy, ma niesamowity, przyjemny charakterystyczny zapach, i delikatny słodkawy smak. Oprócz fryteczek nadaje się jako materiał na zupę lub pure. Można go też jeść na surowo, na przykład w sałatkach. 

Składniki: 
  • 1 kg pasternaku
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka goździków
  • szczypta soli i pieprzu

poniedziałek, 22 października 2012

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

Chyba wszyscy lubią pierogi. Tradycyjnie - ruskie, lub z mięsem, no i świąteczne - z kapustą i grzybami. Ale właściwie pierogi można zrobić ze wszystkim. Ostatnio jadłam pierożki ze szpinakiem i fetą. Były pyszne, wyraźne w smaku, jednak odrobinę za słone. W domu postanowiłam więc zastąpić fetę łososiem. Wyszły przepyszne i bardzo delikatne. 

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 kg szpinaku
  • 1/2 cytryny
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny
  • jajko
  • 500 g mąki
  • łyżka oliwy do smażenia


Wyrabiamy ciasto - do mąki dodajemy jajko i stopniowo dolewamy przegotowaną wodę, cały czas wyrabiając masę. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, nie może tez lepić się do rąk. Jeśli dolejecie za dużo wody, wystarczy dosypać trochę mąki. Kiedy ciasto jest gotowe, odkładamy je pod ściereczkę, aby nie wyschło, i przygotowujemy farsz. Umyty, pozbawiamy łodyżek szpinak wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem. Kiedy się zeszkli dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekany czosnek, sól oraz pieprz do smaku.

piątek, 19 października 2012

Kremowa zupa z brukwi

W białymstoku powstała spółdzielnia spozywcza, którą zaopatruje "Eko-rolnik". Uprawia również brukiew, więc cóż mogłam zrobić innego jak nie kupić kilo brukwi, i zastanawiać się kilka dni z czym to się je. Okazało się, że można jeść solo - smakuje prawie jak kalarepka. Ale nie mogłabym stworzyć posta pod tytułem "kupiłam brukiew i ją zjadłam" ;) Z brukwi powstała więc kremowa zupa. I mówię wam - jeśli  na jakimś ryneczku znajdziecie brukiew, kupcie ją i zróbcie zupę. Jeśli lubicie smak kalarepki, będziecie zachwyceni! 

Składniki:

  • 1 kg brukwi
  • 2 cebule - duża i mała
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • szyja indycza (może być skrzydło)
  • marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i mielony czarny pieprz
  • ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy


wtorek, 16 października 2012

Tatar!

Bez świeżej, dobrze schłodzonej polędwicy wołowej się nie uda. I musi być siekany, nie mielony - wtedy przestaje być tatarem, jest po prostu mielonym mięsem wołowym ;) Ciężko jest mi zrozumieć osoby, które czują wstręt do tego dania. Ja mogłabym się żywić w sumie tylko tym. Wyrazisty smak mięsa, proste, dodatki...no przekąska idealna. Przekąska...na ostatnim weselu, na które mnie zaproszono, wciągnęłam chyba z pół patery tej przekąski. I nawet nie jest mi głupio ;)

Składniki:

  • świeża polędwica wołowa (100 g na osobę)
  • woda
  • pieprz czarny i sól
  • marynowane pieczarki
  • cebula cukrowa/czosnkowa
  • ogóreczki konserwowe
  • maggi*
  • musztarda Dijon*
  • żółtko, kiełki, granat*

Potrzebny nam będzie BARDZO OSTRY nóż. Tym bardzo ostrym nożem siekamy polędwicę na mikroskopijne kawałeczki. Istnieje specjalna technika siekania mięsa, którą zna i kiedyś zaprezentował mi pewien uroczy Pan, który nomen omen jest Tatarem. Używa się na raz dwóch noży, które w magiczny sposób się uzupełniają i siekają mięso dokładniej i szybciej niż maszynka - patrzyłam z otwartą buzią. Ja tak niestety nie potrafię, więc siekanie zajęło mi dłuższą chwilę. Dla bardzo leniwych pozostają maszynki do mielenia, jednak trzeba uważać, by nie pozostawiały na mięsie metalicznego posmaku.

poniedziałek, 15 października 2012

Barszcz ukraiński

Mój tatko uważa, że obiad bez zupy się nie liczy. Więc w dniu jego urodzin pozwoliłam mu zaszaleć - wybrał barszcz ukraiński. Też bardzo lubię tę zupę, jej przygotowanie jest jednak bardzo czasochłonne. Ale na niedzielny obiadek jest idealna - treściwa i szalenie aromatyczna. 

Składniki (duży garnek):

  • 300 g białej fasoli np. "piękny Jaś"
  • 200 g wędzonego boczku
  • szponder wołowy (dwa żeberka)
  • trzy duże buraki
  • dwie pietruszki
  • 5 marchewek
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/2 małej kapusty
  • seler
  • por
  • cebula
  • ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • przecier pomidorowy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 kubka gęstej śmietany 18%



Do garnka wrzucamy składniki podstawowego bulionu: jednego obranego i pokrojonego na spore kawałki buraka, dwie marchewki, pietruszki, seler, por, obraną cebulę, fasolę (dzień wcześniej trzeba ją zalać wodą, aby moczyła się całą noc), obrane ząbki czosnku, szponder, pokrojony w plastry boczek oraz kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i dwa liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa i fasola będą miękkie. 

piątek, 12 października 2012

Śledzik po staropolsku

Chyba jak większość dzieci, dawno, bardzo dawno temu nie lubiłam śledzi. Ale ten etap swojego życia na szczęście mam już za sobą, i za śledzikami wprost szaleję. Jakiś czas temu zaproponowałam wam moją ulubioną sałatkę z tej ryby - różowego śledzia w buraczkach. Dziś czas na sałatkę staropolską. Tak przygotowany śledź to fajna, wytrawna przekąska z delikatną miodową nutą - idealna na piątkową kolację, ale też pod wódeczkę ;)

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych matias 
  • 2 duże jabłka
  • spora cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • 5 łyżke śmietanki kremówki 30%
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego białego)
  • pieprz czarny
  • mleko (nieco ponad szklankę)


Filety płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem na mniej więcej pół godziny. W tym czasie kroimy w dość drobną kostkę obrane, dokładnie oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Jeszcze drobniej siekamy czosnek i cebulę. To wszystko wrzucamy do miseczki. Kiedy śledzie skończą się moczyć, odlewamy mleko a filety kroimy w kostkę - ja wolę drobniejsze kawałki, ale większe też nie będą przeszkadzały.

wtorek, 9 października 2012

Tort czekoladowy

Kilka razy już wspominałam, że cukiernik ze mnie marny, jednak od czasu do czasu coś słodkiego mi wychodzi. Na tort czekoladowy jednak nie powinnam się była porywać. Miał być tort baaaardzo czekoladowy. Taki idealny na specjalne okazje. Niestety, choć w smaku okazał się naprawdę rewelacyjny,  wyszedł też nieprzeciętnie brzydki...Najpierw miała być dekoracja z czekolady - zamiast wielkich płatów wyszły wiórki. Później miały być karmelowe pajęczynki - wszystkie próby posypały się w drobny mak. Może więc Wam wyjdzie ładniejszy, jeśli jesteście choć odrobinę bardziej cukierniczo uzdolnieni niż ja ;) Można tort po prostu pokryć masą cukierniczą lub kremem maślanym.
Mój tort więc na specjalną okazję się nie nada, ale jako niezawodna broń przed jesienną depresją zjadana wielką łyżką wprost z patery, najlepiej w towarzystwie przyjaciół - jak  najbardziej ;) Więc do dzieła - na pohybel jesiennej szarudze! ;)

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g brązowego cukru + 2 łyżkmi do kremu
  • 200 g masła + do wysmarowania tortownicy
  • łyżka kawy rozpuszczalnej (125 ml zimnej wody)
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g kakao + do dekoracji
  • 3 jajka
  • 75 ml maślanki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wrzucamy sypkie składniki: mąkę, brązowy cukier, kakao, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy jajka z maślanką. A w garnuszku rozpuszczamy łyżkę kawy w 125 ml zimnej wody, dodajemy 200 g połamanej/posiekanej czekolady i 200 g masła. Składniki w garnuszku powinny się rozpuścić i połączyć w dokładną masę, ale nie powinny się gotować. Aby się nie przypaliły często je mieszamy. Na koniec za pomocą Dużej łyżki sypkie składniki łączymy z masą czekoladową. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy dodajemy jajka z maślanką i po raz kolejny dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do szczelnej, wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 20-21 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

poniedziałek, 8 października 2012

Chicken pie Jamiego Olivera

Propozycja chyba tylko na weekendowy obiad, bo przepis jest bardzo praco i czasochłonny. Ale za to ta zapiekanka wygląda bardzo efektownie  i świetnie smakuje. Jestem więc pewna, że nie będziecie żałowali poświęconego jej czasu. A już na pewno osoby, które taką zapiekanką poczęstujecie, docenią wasze starania ;) Kurczak jest delikatny i kremowy, warzywa zachowują jędrność a całość świetnie kontrastuje z chrupiącą pokrywą z ciasta francuskiego

Składniki:
  • kurczak 1,5-2 kg
  • 3 spore ziemniaki
  • 6 mniejszych marchewek
  • 10 pieczarek
  • 3 średnie pory
  • główka czosnku
  • po pęczku tymianku, rozmarynu i pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • kilka łyżek masła
  • jajko
  • arkusz ciasta francuskiego
  • szklanka śmietanki 36%
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

piątek, 5 października 2012

Bazylka wcina Filipiny

Znacie vloga Emmy eats? Ja go uwielbiam, a właściwie to jeden z niewielu vlogów na jakie zaglądam. Jeśli nie znacie jeszcze Emmy, polecam Wam odcinek Emmy eats Poland - szczerze się uśmiałam, choć zdecydowanie w paczce z Polski zabrakło delicji ;)


Jakiś czas temu mój kuzyn wyruszył na Filipiny i przywiózł mi stamtąd kilka ciekawych kulinarnych historii - o jedzeniu robali i i aligatorów, oraz kilka tamtejszych przysmaków. Zainspirowana Emmy postanowiłam Wam te smakołyki w opisać w jej stylu. Więc przed Wami Bazylka Wcina Filipiny ;)


czwartek, 4 października 2012

Przetwory - sałatka z ogórków i cebuli

Uwielbiam takie sałatki. I tu właśnie pojawia się problem - za każdym razem wstawiam je do piwniczki z silnym postanowieniem odpieczętowania słoików dopiero zimą, i jakoś zanim spadnie śnieg w piwniczce pusto ;) Ten przepis na ogórki jest jednym z moich ulubionych, zalewa jest za razem słodkawa i wytrawna a ogóreczki pozostają chrupiące.

Składniki (4 duże słoiki, około 800ml):

  • 3 kg ogórków
  • 6 sporych cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz i ziele angielskie w ziarnach 
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka cukru 
  • 250 g koncentratu pomidorowego

Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i tniemy na plasterki - polecam użycie szatkownicy, to bardzo ułatwia robienie wszelkich przetworów. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do naczynia razem z ogórkami. Całość solimy, delikatni mieszamy i odstawiamy przynajmniej na pół godziny, tak by ogórki puściły sok. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy olej i ocet, dodajemy koncentrat i cukier i całość zagotowujemy co chwilę mieszając. Kiedy cukier się rozpuści wrzucamy warzywa i posiekane ząbki czosnku. Do wyparzonych i dobrze osuszonych słoików wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kiedy warzywa w zalewie się zagotują przekładamy je do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.


środa, 3 października 2012

Ciasto marchewkowe i karotkowe babeczki dla Geek Girls Carrots

Geek Girls Carrots to społeczność kobiet kochających nowe technologie, której "matką założycielką" jest Kamila Sidor - naprawdę wspaniała inspirująca osóbka. Karotki, bo tak w skrócie można nazwać członkinie społeczności, spotykają się już w kilku największych miastach w Polsce. Na każdym spotkaniu są ciekawe wystąpienia, czas na networking i obowiązkowo wcinanie marchewkowych przysmaków.


Fot.: Tomasz Poskrobko / 2012 (c) tposkrobko.pl
Fot.: Tomasz Poskrobko / 2012 (c) tposkrobko.pl

Zostałam poproszona o przygotowanie tych przysmaków - zrobiłam ciasto marchewkowe i karotkowe babeczki, na które przepis pojawi się poniżej. Zostałam też prelegentką na pierwszym spotkaniu białostockich karotek. Niespecjalnie uważam się za geeka, ale jakoś tam niby w sieci jestem obecna ;) W swojej prezentacji "Blogosfera na widelcu" opowiedziałam więc o kulinarnej blogosferze, sposobach autopromocji i nawiązywaniu współpracy. I chyba całkiem się to publiczności podobało - nie będę ukrywała, lubię gadać ;)
Networking też wypadł super - poznałam dziewczyny zajmujące się programowaniem, graficzki, i kobietki z niesamowitymi pomysłami na współpracę. Mam nadzieje, że z tych znajomości wyjdzie coś naprawdę fajnego.

poniedziałek, 1 października 2012

Konkurs z Home Look - WYNIKI!!

Miesiąc temu ogłosiłam konkurs z okazji 500. fana Czterech Widelców na facebooku, razem z formą Home Look. Nie było łatwo wybrać zwycięzcę, bo zgłoszeń napłynęło naprawdę sporo - za wszystkie serdecznie dziękuję, są niesamowite, i nie mogę się doczekać kiedy je wypróbuję! Jednak zwycięzca musi być jeden. Tym razem wygrało połączenie prostych smaków jesieni z niesamowitym wyglądem. Wygrały tartaletki ze śliwkami i gruszką Diany Kowalczyk, autorki Mienta Blog! Czyż nie są idealne?! 



A w dodatku przepis jest prosty i dokładny - czyli taki, jakie lubię najbardziej. Jestem pewna, że każdemu wyjdą równie piękne :)