piątek, 29 czerwca 2012

Drobiowe kieszonki z białym serem

Kolejna perełka wyłowiona w czasie poszukiwań przepisu idealnego. I kolejny prosty, ciekawy pomysł na obiadek. Piersi kurczaka faszerowane białym serem z dodatkami. Dzięki temu nadzieniu kurczak zyskuje niesamowity smak, a mięso jest delikatne i soczyste. Na pewno powtórzę to już niedługo!

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 100 g białego sera tłustego
  • jedna "kiełbaska" topionego serka śmietankowego
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia i tymianek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz




Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny oraz skrapiamy połową wyciśniętego z niej soku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Podsmażamy boczek, po chwili dorzucamy też posiekany czosnek i zioła, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ostudzeniu podsmażone składniki mieszamy z białym serem i serkiem topionym. W każdej piersi robimy nacięcie, zaczynając od najgrubszego miejsca, tak by powstała spora kieszonka. Trzeba uważać, aby nie zrobić dziury na wylot, ale jeśli się nie uda, też się nic nie stanie ;)

czwartek, 28 czerwca 2012

Kocham zapach poziomek

Post mało kulinarny, ale nie mogłam się powstrzymać. Moja poziomkowa polanka jak co roku nie zawiodła, i własnie przyniosłam do domu pierwsze, pachnące, soczyście czerwone poziomki. I kilka jagódek - tych jest w lesie w tym sezonie tak dużo, że chyba szykują się wielkie zbiory na jagodowe przetwory. Jak co roku leśny sezon otwieram koktajlami. Najprostszymi i najsmaczniejszymi! A po poziomki też się jeszcze wybiorę, bo na pachnącą latem i poziomkami nalewkę potrzeba ich całkiem sporo.
A przy okazji okazało się, że Minia jest psem leśnym tropiącym - dorodne poziomki wyczuwa z odległości kilometra, po czym zjada je ze smakiem, zanim ktoś inny je zauważy ;)

Składniki:

  • jagody
  • poziomki
  • mleko lub jogurt naturalny
  • odrobina cukru pudru




Krótko mówiąc - wsypujemy owoce, dolewamy mleko lub jogurt, można lekko dosłodzić i miksujemy. Smak, który od zawsze i na zawsze będzie moim smakiem lata :)


wtorek, 26 czerwca 2012

Kotleciki wieprzowe w sosie z mascarpone i musztardy

Poszukując inspiracji do ewentualnego, kolejnego etapu castingów do programu Masterchef zaczęłam gorączkowo przeglądać kucharskie księgi i inne zbiory przepisów. I znalazłam tyle fajnych dań (może nie do końca na casting), że chyba mi życia nie starczy, żeby się nimi z Wami podzielić. Ale próbować trzeba, więc próbuję. Dziś schab w sosie z mascarpone i musztardy. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie tak zaskakująco smaczny. Musztardowy, ale nie do końca, delikatnie cytrynowy. Za to smaczny - w 100 procentach!

Składniki:

  • 3-8 kotlety ze schabu wieprzowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 3 łyżki musztardy Dijon (ostrej)
  • 250g mascarpone
  • skórka z jednej cytryny i sok z 1/2
  • sól i pieprz
  • odrobina mąki





Kotleciki delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym maśle na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień i dodajemy serek mascarpone oraz musztardy. Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy też sok i skórkę z cytryny i dusimy jeszcze 10 minut. Sos ma naprawdę zachwycający smak, a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Świetnie pasuje do młodych ziemniaczków i fasolki szparagowej - taki prosty, pyszny obiadek ;)

piątek, 22 czerwca 2012

Masterchef - casting pierwszy

No i wstałam o tej 6:00 żeby na czas przygotować mój krem bakłażanowy, i być na miejscu na tyle wcześnie, by nie spędzić tam całego dnia...Nie wiem co mnie podkusiło, żeby się zgłosić - no chyba jednak mam to "parcie na szkło" jak każda prawdziwa narcystyczna duszyczka ;) Było śmiesznie, sympatycznie, telewizyjnie...Przede wszystkim trzeba podejść do tego castingu, programu i również tego posta z odpowiednim dystansem, i świadomością, że to jednak telewizja, a ona się rządzi swoimi prawami. I jeśli ktoś się zgłasza, to nie ma się co nadymać, że pan z produkcji zadaje głupie pytania, a szef kuchni zamiast próbować i komentować kotlet, pyta o to, czy umiesz upiec pavlovą...Trzeba się tym po prostu bawić!


czwartek, 21 czerwca 2012

Szalone tagliatelle

Danie to, to chyba mój największy kulinarny eksperyment ostatnich miesięcy. Pewnego dnia w czasie zakupów przed wieczorną imprezą, moja koleżanka wpadła na radosny pomysł - "Każdy wrzuci do koszyka dwa dowolne produkty, a ty nam coś z tego ugotujesz!". W efekcie dostałam składniki, o których połączeniu pewnie bym nie pomyślała. Całkowita abstrakcja okazała się genialną harmonią smaków! Powstało danie tak zaskakujące i pyszne (choć może średniej urody), że niemal siłą zmuszono mnie do odtworzenia, i uwiecznienia przepisu ;) A żeby nie było nudno tym razem dodałam również fasolkę. Przedstawiam więc "szalone tagliatelle"!

Składniki:

  • paluszki surimi
  • pomidorki koktajlowe
  • krzak bazylii
  • szynka szwardzwaldzka
  • cebula
  • mozzarella
  • gruszka
  • makaron tagliatelle
  • duża garść żółtej fasolki
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z  oliwek extra vergine marki Monini
  • Glassa balsamiczna Monini








Danie robi się szybko, ponieważ większość tych skłądników nie może być na patelni zbyt długo. Pokrojoną w paseczki szynkę i posiekaną cebulkę podsmażamy na oliwie z  oliwek extra vergine marki Monini. Dorzucamy wcześniej lekko obgotowaną fasolkę i pokrojone w kostkę surimi a po 3 minutach posiekane listki z całego krzaczka bazylii. Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i mozarelle. Całość do smaku solimy i oprószamy odrobiną pieprzu cytrynowego.  Zdejmujemy z ognia kiedy mozarella zacznie się smakowicie ciagnąć.

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Bruschetta

Czyli chyba najpopularniejsze włoskie antipasti. Pyszna grzanka z oliwą i czosnkiem w dwóch odsłonach - klasycznej pomidorowej, i bakłażanowej.  Dziś znów lekko i przekąskowo - do końca upałów raczej żadne konkretne danie się tu nie pojawi - zdecydowanie nie chce mi się nic, a nawet gdyby się zechciało, to i tak nie dam rady ;) A bruschetta jest prosta, smaczna i sycąca.

Składniki:

  • chleb
  • pomidor/garść pomidorków cherry
  • 6 ząbków czosnku
  • garść listków bazylii
  • garść zielonych oliwek
  • mały bakłażan
  • ser pleśniowy
  • oliwa z  oliwek extra vergine marki Monini
  • sól/pieprz
  • ocet balsamiczny



Podstawą bruschetty są grzanki zrobione z białego chleba. Świeży chleb kroimy na dość grube kromki, które obficie smarujemy oliwą z oliwek Monini wymieszaną z 4 posiekanymi ząbkami czosnku. Ja na połowie ułożyłam dodatkowo kawałki sera pleśniowego. Tak przygotowane grzanki wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Pierwszy - klasyczny, to pomidorki. Pomidora, lub pomidorki kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną garść bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku, oliwę Monini, łyżkę octu balsamicznego oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Drugi dodatek to bakłażan z oliwkami.

niedziela, 17 czerwca 2012

Gazpacho - hiszpański chłodnik

Dziś jest tak upalnie, że ledwo się doczołgałam do warzywniaka...ale poświęcenie się opłaciło. Bo cóż może bardziej orzeźwić w taki dzień, niż chłodnik?! Chłodnik różowy już był, dziś chłodnik czerwony, czyli andaluzyjskie gazpacho. Super łatwy w przygotowaniu, bo tylko siekamy wszystkie składniki, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki. Do tego odpowiednie dodatki i wspaniała letnia uczta gotowa.

Składniki:
  • 1kg dojrzałych pomidorów
  • 3 ogóreczki gruntowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • łyżka octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz/kolendra





Pomidory nacinamy delikatnie na czubku i na 10 sekund wrzucamy do wrzątku. Później z łatwością możemy je obrać. Połowę pomidorów siekamy drobno, a drugą połowę miksujemy. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekane listki bazylii, czosnek, cebulkę, paprykę i ogórki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tłuczonymi nasionami kolendry oraz octem winnym. Po wymieszaniu gazpacho ląduje w lodówce na co najmniej 2 godziny. Przygotowujemy też dodatki, które każdy może dobrać według upodobania. Na stole koniecznie musi pojawić się oliwa z oliwek, pokruszony chleb (najlepiej bez skórki) i posiekane obrane migdały, a dodatkowo, jak w Cordobie - szynka i gotowane jajko.

sobota, 16 czerwca 2012

Piwne placuszki kibica!

Genialna przekąska do piwa dla kibiców o bardziej i mniej wyrafinowanym podniebieniu ;) Z przepisu oczywiście piłkarskiego - autorstwa Jerzego Dudka! Świetny, prosty przepis, tylko kilka składników, a rezultat lekki i chrupiący! Polecam, nie tylko fanom piłki nożnej, ale też na spotkania z przyjaciółmi. Placuszki wspaniale smakują i świetnie się prezentują z kozim serem i żurawiną, lub serem pleśniowym i szynką. A na mecz - z dipem czosnkowym...i piwem oczywiście!

A przepis zgłaszam do konkursu na Kulinarny Blog Roku - Głosujemy tutaj!!

Składniki (40 sztuk):

  • 450g maki pszennej
  • 200g masła
  • 150ml jasnego piwa
  • szczypta soli




Ciasto wyrabiamy z miękkiego masła i pozostałych składników i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego placuszki - obwód kubka jest idealny. Placuszki nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe! 
A jeśli ktoś przegapił we wstępie - na przepis można zagłosować TUTAJ! :)

czwartek, 14 czerwca 2012

Pieczony pieróg ze szpinakowym farszem

W tym roku eko-szpinak na mojej grządce rośnie jak szalony, więc zaczęłam szukać nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Dziś przedstawiam pieczony pieróg. W pierwszym zamyśle miały to być małe pieczone pierożki, ale zabrakło mi czasu na ich lepienie, więc zmajstrowałam dwa wielkie pierogi. Szybkie, proste, przepyszne!

Składniki (2 wielkie pierogi):

  • micha świeżego szpinaku
  • cebula
  • ser feta
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany
  • sól i pieprz


Ciasto najprostsze na świecie - mąkę mieszamy z jednym jajkiem, szczyptą soli, dwiema-trzema łyżkami oliwy, do tego dolewamy pół szklanki wrzącej wody i wyrabiamy na gładką masę. Teraz farsz - na odrobinie oliwy szklimy posiekaną cebulkę, wrzucamy umyty szpinak, posiekany czosnek, pokruszony ser feta, żółtko (białko będzie potrzebne później) i łyżkę śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Teraz możemy po prostu ulepić małe pierożki, lub - wersja dla niecierpliwych - dwa wielkie pierogi. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na oddzielnym kawałku papieru do pieczenia na cienki okrągły placek.

środa, 13 czerwca 2012

Tosty francuskie

Chyba mój jedyny śniadaniowy grzeszek, któremu nie potrafię się oprzeć...chrupiąca skórka o maślanym posmaku, miękkie aromatyczne wnętrze, i koniecznie szklanka mleka lub mocno mleczna kawusia! No czy tosty francuskie nie są śniadaniem idealnym? :) A do tego świeże truskawki (których cały zapas zjedli mi wieczorem) lub domowy dżem malinowy i ręcznie zbierane jagody w sosie własnym...

Składniki:

  • chałka
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka mleka
  • kardamon
  • cynamon
  • cukier puder
  • dżemik/świeże owoce
  • masło/olej







Powiem to po raz kolejny - nic prostszego w świecie! Chałkę (najlepiej taka kilkudniową, nie prosto z pieca) kroimy w dość grube kromki. Tak przynajmniej na grubość kciuka. Jajka roztrzepujemy w misce razem z mlekiem, łyżką cukru pudru i doprawiamy według upodobań kardamonem i cynamonem. Chałkę wkładamy do miski i czekamy aż ładnie nasiąknie jajkiem z obu stron. Smażymy na małym ogniu, na maśle lub odrobinie oleju na ciemny, złocisty kolor. A później to już szaleństwo - owoce, cukier puder, nutella...

wtorek, 12 czerwca 2012

Tarta czekoladowa

Intensywnie czekoladowa! Z gorzkiej czekolady, więc nie jest mdła ani zbyt słodka, a po prostu idealna, aksamitna w konsystencji, odpowiednio wilgotna...I prosta w wykonaniu! Wyjdzie na pewno, jeśli tylko będziemy się trzymać przepisu. A jeśli nie wyjdzie, to odkryłam sztuczkę, która sprawi, że czekoladowa tarta uda się tak czy inaczej ;) Bo przepis, na którym bazowałam okazał się strasznie niedokładny, i o mały włos nie zmarnowałam wszystkich składników...przy czym ze złości rzucałam po kuchni naczyniami, no tak już mam ;) Ale jakoś się udało. W smaku idealna, z wyglądem (masa śmiesznie popękała na wierzchu) następnym razem będzie już lepiej...I nie  mogę się doczekać sezonu na maliny - z nimi będzie piękna i jeszcze smaczniejsza. A wam przedstawiam przepis dokładny i sprawdzony :)


Składniki:

  • 100g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 50g cukru
  • cukier migdałowy/aromat migdałowy
  • 400g gorzkiej czekolady
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao





Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie, i ucieramy je z cukrem i cukrem migdałowym lub kilkoma kroplami aromatu na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy jedno jajko i mąkę - najpierw 1,5 szklanki, a jeśli masa będzie zbyt lepiąca dosypujemy resztę. Ciasto w czasie ucierania z mąką powinno się zlepić w ładną kulę, którą wsadzamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Spód pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na ogniu stawiamy garnuszek z wodą, a na nim szklaną miskę z czekoladą - czekolada rozpuści się, ale nie przypali). W drugim garnuszku podgrzewamy śmietankę z rozprowadzonym w niej cukrze pudrze, dwoma jajkami i jeśli ktoś ma ochotę - czubatą łyżką kakao.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Gram Off On - zaproszenie!

No wiem, wiem, ostatnio jakoś bardziej bywam poza domem niż w kuchni, ale jakoś tak wyszło po prostu...Za to od jutra wracają na bloga moje pyszności. Ale jeszcze dziś - coś specjalnego. Najnowsza, bo otwarta w piątek, klubokawiarnia w Białymstoku - Gram Off On!! Powstała w miejscu dawnej knajpy Amigos (która mi jakoś do gustu nie przypadła) i jestem totalnie urzeczona nową odsłoną tego miejsca. Właściciele - młoda parka świeżo po ślubie, ma bardzo konkretną wizję Gramoffonu - przytulny zakątek z aromatyczną kawą, kilkoma przekąskami, ale za to mnóstwem pokazów filmowych, spotkań z reżyserami i innymi ludźmi, których warto posłuchać oraz ciekawą muzyką - na żywo, lub oczywiście z gramofonu ;)


środa, 6 czerwca 2012

Sushi na cztery pałeczki - restauracja Tanoshii

W Białymstoku powstała pierwsza prawdziwa restauracja japońska. Bo świetnych sushi barów jest kilka. Nowa restauracja Tanoshii na ulicy Lipowej jest przestronna, i oprócz dwóch przyjemnie urzadzonych sal posiada specjalną wyspę/bar, w środku której sushi master przygotowuje na oczach klientów zamówione dania, a dodatkowe porcje krążą na specjalnych łódeczkach. Ale po kolei. Wybrałam się do Tanoshii już dwa razy, aby przetestować oba sposoby spędzania czasu w tej restauracji - przy barze i na sali obowiązują różne menu!



wtorek, 5 czerwca 2012

Mistrzostwa świata. Wiejskie przysmaki. Uroczysko.

Wczoraj było o warsztatach kulinarnych w ramach festiwalu Uroczysko w Supraślu. Dziś bardziej fotorelacja, niże relacja z niedzieli i głównej imprezy tego festiwalu. A są to MISTRZOSTWA ŚWIATA W PIECZENIU KISZKI I BABKI ZIEMNIACZANEJ oraz TURNIEJ NALEWEK PUSZCZAŃSKICH. A bardziej fotorelacja, bo jako jeden z organizatorów cały czas gdzieś biegałam, i miałam tylko chwilę, by pouczestniczyć w imprezie.



poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kuchnia tatarska - warsztaty

W sobotę wybrałam się na warsztaty kuchni tatarskiej w ramach projektu "W supraskim garncu". W tym samym czasie odbyły się też warsztaty kuchni żydowskiej i ewangelickiej, ponieważ te trzy religie i kultury są związane z przedwojenną historią Supraśla. Warsztaty tatarskie poprowadziła pani Maria w restauracji Przysmaki tatarskie.  Mimo dużej różnicy wieku uczestników, razem bawiliśmy się świetnie przygotowując tradycyjne potrawy - kartoflaniki i czebureki z jabłuszkiem! Ale zanim zabraliśmy się do pracy przy śniadaniu dowiedzieliśmy się wiele o kulinarnych tradycjach tatarskich ich źródłach.
Zapraszam więc na małą fotorelacje i przepis na kartoflaniki :)


piątek, 1 czerwca 2012

Konkurs - rozstrzygnięcie i zwycięski przepis

Dwa tygodnie temu ogłosiłam mój pierwszy widelcowy konkurs. Konkurs na Wasze relacje i wspomnienia z zaskakującego, nieoczekiwanego doznania kulinarnego. Bardzo przyjemnie czytało mi się Wasze komentarze. Kilka z nich tak mnie zaintrygowało, że z pewnością już niedługo wykorzystam te przepisy! Jednak trzeba było wybrać zwycięzcę, a to na prawdę nie było łatwe. Więc po licznych konsulatacjach ogłaszam werdykt:

Zwycięzcą zostaje Kats, z bloga Wszędobylskie! Przepis mnie zaintrygował, i nie mogłam się doczekać kiedy w końcu będę mogła tego spróbować! I chyba poczułam z Kats pewną bliskość - moi kuzyni odwiedzali nas z lękiem, od progu pytając jakimi eksperymentami tym razem będzie próbowała ich nakarmić moja mam ;) 

"Podam przepis na sałatkę, którą zrobiła moja mama na moje urodziny. Miałam wtedy około 10 lat i zaprosiłam koleżanki potem długo byłam przez nie w szkole wyśmiewana - szeptano po kątach, że u mnie w domu to się dziwne rzeczy jada. Ja osobiście polubiłam jej smak od pierwszego kęsa i mimo, że nadal wzbudza zdziwienie u moich gości to równie często zachwyt. Sałatka składa się z blanszowanych różyczek kalafiora, świeżych truskawek, gałki muszkatołowej i..... majonezu. Smacznego"



Małe wyróżnienie trafia do Anety z bloga Aneaart. A właściwie nie do niej, a do jej córeczki! Mam nadzieję, że małej spodoba się drobiazg, który dla niej mam - taki prezencik z okazji Dnia Dziecka :)

"Potrawą która mnie ostatnio zachwyciła była...Kanapka Telefon zrobiona przez moją 8 letnią córeczkę...na kromce chleba poukładane kwadraty z ogórka to były przyciski a słuchawka była namalowana sosem czosnkowym a antenka z zielonej cebulki smakowało i wyglądało wyśmienicie...dołączam do obserwatorów i pozdrawiam"



Zwycięzców proszę o kontakt mailowy: na4widelce@gmail.com. A Wam prezentuję intrygujący przepis na majonezową sałatkę z kalafiora i truskawek! Moje wrażenia po jej spróbowaniu - hymm...smakowała mi, ale jest dziwna, smak bliżej nieokreślony, choć przyjemny. Pakuję sałatkę w pudło i idę zbierać recenzje ;)

Składniki:

  • kalafior
  • truskawki
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki majonezu




Kalafiora dzielimy na małe "różyczki" i blanszujemy. Nie może być zbyt miękki - można go wrzucić na 3 minutki dosłownie do gotującej się wody. Ja lubię kalafiorka bardziej chrupiącego więc tylko przelałam go sporą ilością wrzątku. Truskawki myjemy, oddzielamy szypułki i kroimy je w ćwiartki. Truskawek powinno być tyle co kalafiorowych różyczek - na miseczkę kalafiora, miseczka truskawek :) Wrzucamy to do jednego naczynia, dodajemy majonez i doprawiamy według upodobań gałką muszkatołową.